Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА ТРУПВА СИЛИ ЗА АПРИЛ ЗА НАСТЪПЛЕНИЕ, ТВЪРДИ “THE ECONOMIST”

Киев, 13 март 2023.- Съвсем скоро над 30% от украинската армия ще се въоръжени по стандартите на НАТО, пише “The Economist”.

Според изданието, в края на миналата година САЩ и Великобритания са осъзнаха, че продължителната война на Русия против Украйна не е в интерес на Запада. Още повече, че колективният Запад е видял, че руската армия се оказа значително по-слаба, отколкото се предполагаше. Преломният момент е настъпил на 20 януари т.г. по време на осмото заседание на контактната група по Украйна, на което беше решено страните от антипутинската коалиция (а те са над 50) интензивно да въоръжават украинската войска. “Темповете, с които оръжието се е давало на Украйна, от “тънка струйка се превърнаха в поток”.

Над 40%, което представлява $8 млрд., от обещаваната от САЩ военна помощ ще пристигне в Украйна в продължение на три месеца, считано от началото на декември м.г. През този период ЕС ще предостави подкрепа, равна на 2/3 спрямо доставеното през цялата 2022 г. Освен това, хиляди украински войници се обучават във Великобритания, Полша, Германия и Испания. Всичко това заедно ще помогне украинската армия да се трансформира в съвременна бойна структура, в значителна степен отговаряща на стандартите на НАТО. Изданието уточнява, че от съотношението украинско – западно оръжие 1:5 през м.г. се очаква към началото на настъпление, което, по всяка вероятност, ще започне след средата на април, да стане 2:5.

Днес е 383-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити и ранени – 159800 (+710 за един ден), самолети – 304, хеликоптери – 289, танкове – 3474, БМП – 6774, артилерийски системи – 2503, средства за ПВО – 259, ракетни системи за залпов огън – 493, автомобили – 5354, дронове – 2109.(УВести)