Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РЕДНИК МАЦИЕВСКИЙ, ПЛЕНЕН И УБИТ ОТ УПОР ОТ МОСКОВЦИТЕ, Е СТАНАЛ “ГЕРОЙ НА УКРАЙНА”

Киев, 13 март 2023.- Вчера украинският президент даде звание “Герой на Украйна” на редника Олександр Мациевский. Съответното съобщение е публикувано в социалните мрежи. В него още четем, че Олександр е удостоен за “проявената храброст, вярата в Украйна и думите му “Слава на Украйна”.

Редник Мациевский

Войникът е станал известен с това, че, бидейки пленен, отказа да свали шеврона за принадлежност към Въоръжените сили на Украйна, и вместо това смело произнесе популярен в родината ни израз “Слава на Украйна”. Последвал разстрел, заснет на видео и преди една седмица публикуван в Интернет.

Това е брутално неспазване на Женевската конвенция за военнопленниците. Украинската прокуратура и Службата за сигурност на Украйна (СБУ) водят разследване и обещават виновните за екзекуцията да бъдат намерени и привлечени към наказателна отговорност.

Първоначално СБУ съобщи, че убитият се казва Тимофий Шадура. Но прав се оказа Юрий Бутусов от сайта “Цензор.Нет”, който пръв съобщи за това варварство и е получил неопровержими доказателства, че става дума за Олександр Мациевский – войник от териториалната отбрана “Север” – град Нижин, 119-та бригада, призован през март 2022 г. Връзката с него е изчезнала в края на декември м.г. в района на село Красно Гора, Донецка област. Сега вече знаем, че убийството му е станало на 30 декември м.г. През февруари тази година тялото на войника е било предадено на украинските власти и е погребано в Нижин, където живее майката на редника.

Олександр Мациевский е роден в Молдова, но после семейството му се мести в Украйна. Вероятно, това е една от причините, поради която министерството на външните работи на Молдова твърди, че той е с молдовско гражданство.(УВести)

Още по темата:

РУСНАЦИТЕ ПУСНАХА ВИДЕОЗАПИС, КАК ОТ УПОР РАЗСТРЕЛВАЛ УКРАИНСКИ ПЛЕННИК