Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПАДАНЕТО НА УКРАИНСКАТА ИКОНОМИКА НАМАЛЯВА, ВЕЧЕ Е 26%

Киев, 13 март 2023.- Падането на БВП на Украйна намалява, твърдят от родното министерство на икономиката. През февруари то е 26%, докато през януари т.г. беше 32%.

Икономическата активност постепенно расте и това се обяснява с известно стабилизиране в електроенергетиката, т.е., почти през целия февруари режимът на тока беше изключение, отколкото правило, за разлика от предишните месеци.

Юлия Свириденко

Според Юлия Свириденко – министър на икономиката и вицепремиер, икономическият ни фронт се държи – функционира, адаптира се и се възстановява, защото през февруари имаше по-малко руски ракетни удари.

Ситуацията се подобрява в транспорта, засилиха се въздушните превози, които от началото на войната бяха почти замрели, оправя се и земеделието, по-специално, животновъдството, тъй като фермерите от крайфронтовите райони се преместиха в по-западните части на Украйна и започнаха да действат. Съживи се и търговията, и строителството, свързано с възстановяване на разрушените жилища и цивилната инфраструктура.

Но, въпреки всичко, министерството беше принудено да ревизира макроикономическата си прогноза за тази година – БВП на страната ще се увеличи не с 3,2%, както се планираше, а само с 1%.

През 2022 г. поради московското нахлуване украинската икономика се срина с 30%.(УВести)