Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОФИЦИАЛНО РУСИЯ ДА Е “МОСКОВИЯ” ИЛИ “МОСКОВСКА ФЕДЕРАЦИЯ”, ИСКАТ В УКРАЙНА

Петър I и Екатерина II най-много фалшифицират историята на древната Киевска Рус – държава, простирала се върху земите на сегашната Украйна

Киев, 12 март 2023.- “Въпросът трябва задълбочено да се проучи в историческо-културния контекст, а така също с оглед на международно-правовите последици”.

Така президентът Володимир Зеленский е отговорил на петицията, събрала необходимите над 25 хил. подписа, с молба Киев да вземе решение официално в Украйна Русия да се нарича Московия, а Руската Федерация – Московска федерация.

Президентът също така съобщи, че е възложил на премиера Денис Шмигал заедно с научните институции “комплексно да обсъдят” този въпрос.

Петицията е внесена от Валерия Шахворостова на 23 ноември м.г. Тя припомня, че държава с името “Русия” съществува от 22 октомври 1721 г., когато московският цар Петър I обявява Московското царство за “Руска империя”. Преди това, от 1147 г. – годината, през която киевският княз Юрий Дългоруки на север от Киевска Рус – сред блага и гори до река Москва, основава княжество (държава) – Московия, до горе споменатата дата – 1721 г., т.е., през XIV – XVIII вв., тя съществува и се изобразява върху европейските карти именно с това име – Moskovia.

Именно Московия е историческото име на Руската Федерация, името “Русия” съществува само 301 г., пише пани Виктория. Според нея, тази промяна е позволила по-нататъшната кражба на историята на Киевска Рус. От чужденците името Rus, както се е обозначавала Киевска Рус на тогавашните карти, и името Russia, Russie, Russland, както е започнала да се обозначава Русия, се възприемат почти еднакво, все едно става дума за една и съща държава, подчертава Валерия Шахворостова. А това води до объркване на международно ниво, като бездействието на Украйна по въпроса на историческото име на Русия е “мълчаливо признаване на вражеското опасно твърдение, че Руската Федерация е пряк наследник на нашата Киевска Рус”.

Петър I

Историческото име на Русия е Московия (Московско княжество, Московско царство, империя). Като наричаме Русия с името Русия, ние легализираме нейната лъжа и потвърждаваме, че се съгласяваме с нейната историческа версия. В Московия прекрасно осъзнават, че откъсната от древния Киев руската културна традиция губи своите корени. Именно затова Кремъл толкова “се бори” за Украйна и Киев. Тъй като знаят, че Петър I е откраднал името Рус, а след него Екатерина II чрез специално създадени екипи монаси е пренаписала и фалшифицирала историята на Киевска Рус в угода на своята империя. Същото в момента прави техният достоен последовател – тълкувател на историята Владимир Путин.

Хилядолетната Рус, покръстена през 988 г. и възприела писмо и четмо, както пише украинският историк Михайло Грушевский, от напреднала и просветена България, е държава на предците на украинския народ, а не на руския. Към историята на Русия тя се “пришива” единствено с директиви на Петър, Екатерина, Сталин и историците – слуги на Кремъл. Русия незаконно си е присвоила името на една друга страна. Тази историческа грешка трябва да бъде поправена. Преди 1721 г. чужденците, а това се потвърждава с многобройни писмени свидетелства, прекрасно са различавали цивилизованата Рус и полудивата Московия, взела деспотията и тиранията от Златната орда (по-късно – Казански каханат), под която е била над 300 г. и се е освободила едва по време на Иван Грозни с превземане на Казан (XV в.) – сега столица на Татарстан.

Защо това е важно – Русия да стане Московия?

Екатерина II

Официалната промяна на името на държава е мощен информационен ход на международно ниво. Той ще създаде в Руската Федерация и други страни запитване по въпроса “Какво е това Московия? Защо украинците са преименували Русия?” Съответно, хората ще започнат да търсят информация и наред с “Московия” ще изплуват много исторически факти за създаване на Руската и Украинската държави. Фактите, които или се премълчават, или се изкривяват от кремълската пропаганда. Така ще се стигне до изобличаване на московските митове за историческото минало на “великия руски народ”. Така както самите руснаци, така и в чужбина ще направят извод, че Украйна и Русия не е едно общо цяло, както се е смятало от мнозина по време на царизма, по време на СССР и преди тази война на Московия против Украйна. Ние и московците имаме съвършено различни исторически пътища на развитие. От една страна – демокрация, европейска културна и държавна традиция, свободолюбие, а от друга – самодържавие, крепостно право, т.е., робство, източна културна и държавна традиция с вярата в непогрешим владетел. А и народопсихологията ни е различна: при нас тя е насочена към вътрешно развитие и съзидание за постигане на добър живот в дружба със съседите си, докато при московеца доминира имперското и най-вече величието на държавата за сметка на стандарта, стремежът не да развиваш и усвояваш своето, а чрез войни и експанзия да завладяваш чуждото. Затова и примерът с руските мародери в окупираните територии в Украйна е показателен, особено с “присвоена” тоалетна чиния.

Русия трябва да стане Московия. Това е супер важен ход в информационната война с Кремъл.

Засега от Кремъл се чу нервен смях и кратко изказване на Маруся Захарова, че зад всичко стои Запад, който иска от Украйна да направи анти-Русия.(УВести)

Нашата справка:

Промяната на името на една държава не е нещо извънредно. Например, през 1972 г. Цейлон става Шри-Ланка, през 1989 г. Бирма – Мянма, през 2019 г. Македония – Северна Македония, през 2020 г. Холандия – Нидерландия.

За грузинците Грузия е Сакартвело, а за англичаните тя е Georgia. Немците наричат страната си Deutschland, за българите тя е Германия, за украинците – Німеччина, за испанците – Alemania. За унгарците родината им е Magyarország, а за англичаните тя е Hungary, за немците – Ungarn, за украинците – Угорщина, за българите – Унгария, за руснаците – Венгрия. Или за вземем Австрия. За австрийците тя е Österreich, но за англичаните е Austria.

И още нещо. Московия е успяла да открадне от историята на Киевска Рус и да си присвои много от страниците й. В момента Македония се мъчи на стори същото – да си присвои част от българската история и личности. Но няма да успее, защото е в слаба позиция и няма ресурси, за разлика от Московия.

Още по въпроса:

МОСКОВИЯ ИЛИ МОСКОВСКА ДЪРЖАВА

ЕДИНАДЕСЕТ ФАКТА ЗА МОСКОВИЯ