Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕДИНАДЕСЕТ ФАКТА ЗА МОСКОВИЯ

1. Царят Петър I преименува Московия в Русия едва през 1721 г. (четири години преди смъртта си), което е ХVIII в.

2. Думата “москва” на езика на местното племе мокша означава “мръсна вода”.

3. Думата “кремъл” е татарска и означава укрепена възвишеност.

4. В средновековието границата между Европа и Азия е минавала по границата на Киевска Рус. Московия е била част от Златната орда и се е обозначавала като Азия.

5. Московия плаща най-напред дан на Златната орда, а след разпадането й на отделни части – на Казанския каганат, а после и на Кримското ханство чак до 1700 г. Всеки московски цар е посрещал кримския посланик на т.н. Поклонен хълм (Поклонная гора), помагал той да яхне коня му, а сам е вървял пеш до него, водейки коня си за уздите. В Кремъл посланикът е възсядал на царския трон, а царят е падал пред него на колене.

6. През 1610 г. в Московия с Борис Годунов, известен още като мурза Гудун, приключва династията на роднините на Чингисхан. На трона слагат Алексей Кошка от финския род Кобила. Църквата му дава фамилията Романов, което трябвало да означава, че той е от Рим (след Рим и Цариград Москва следвало да бъде “трети Рим”).

7. След като окупира Великото княжество Литовско през 1795 г., Екатерина II издава указ, с който угро-финските племена на Московия (мокша, чуди, мери, веси, муроми, черемиси, корси, мордви, пери, печера, литва, зимигола, норома, либ, ям, удмурти) започват да се наричат великоруси, а украинците (истински русичи) – малоруси.

8. Никой и никога не е виждал оригинали на договор за обединяване на Московия и Украйна, уж подписан от украинския хетман Богдан Хмелницкий и московския цар Алексей Романов през 1654 г.

9. Псков, Новгород и Смоленск са славянски княжества, влизали в пределите на Киевска Рус. Те нямали никакво отношение към угро-финската Московия, докато Московия-Орда не ги е окупирала, съответно, през 1462 г., 1478 г. и 1654 г. В нито една друга област на Русия (Московия) нямало славянски племена или народи.

10. Златната орда и нейната дъщеря – Московия, са едни от малкото страни в света, държали собствения си народ в робство. В Московия, например, крепостното право се въвежда през 1497 г. и се отменя едва през 1861 г., т.е., тази форма на поробване на селянина съществува 364 г. Според Никита Михалков, това е бил своеобразен израз на “руски патриотизъм”.

11. След изследване на руския генофонд, проведено през 2000-2006 г., е установено, че “руснаците” не са славяни, а само рускоговорящи фини (финландци). Много са близки към тях по ген са и татарите. В руския език неславянската лексика достига 70%. Затова “руснакът” не може да разбира славянски езици, докато истинският славянин поради приликите в лексиката без затруднения разбира други славяни.