Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НАЙ-ДОБРЕ МЕЖДУНАРОДНИЯТ НАКАЗАТЕЛЕН СЪД ДА РАЗСЛЕДВА РУСКАТА АГРЕСИЯ

София, 11 март 2023.- Международният наказателен съд (МНС) в Хага е най-добрият вариант за юрисдикция върху престъплението руска агресия в Украйна, съобщава електронното издание “Клуб Z“.

Така смята еврокомисарят по пръвосъдието Дидие Рейндерс. Той говори след края на двудневния Съвет “Правосъдие и вътрешни работи” в Брюксел. На него ресорните министри от страните членки обсъдиха възможностите за създаването на специален трибунал за Украйна.

Рейндерс използва спортна терминология, за да обясни и степенува вариантите на решенията:

Златно решение – МНС. За Украйна ще бъде важно да ратифицира Римския статут, за да участва в него. Рейндерс призова страните членки да продължат да работят за известна еволюция в компетенциите на МНС за всички ситуации, когато е налице престъплението агресия;

Сребърно решение – искането на Украйна за специален трибунал. ЕС е готов да обсъди този вариант с групата от 17 страни членки на ЕС и още 6 партньори, стремяща се да гарантира подвеждането под отговорност за агресията;

Бронзово решение – хибриден трибунал.

“Според нас МНС трябва да играе ключова роля. Обособяването на нов център в Хага за преследване на престъплението агресия е първата стъпка, – увери Рейндерс. – За разследването на международните престъпления, включително депортацията на деца, няма да оставим камък върху камък, преди на виновниците да бъде потърсена отговорност”.

Той допълни, че Европейската комисия е готова да обсъди включването на Европейската прокуратура в преследването на случаите на заобикаляне на санкциите на ЕС.

“Допълнително проверяваме как руското имущество може да бъде използвано за възстановяване на Украйна и за изплащане на обезщетения. Това предполага ефективно прилагане на наложените срещу Русия санкции”, – каза еврокомисарят.

По думите му, въпросът за репарациите е част от осигуряването на справедливост за Украйна. ЕК подкрепя създаването на международен регистър на жалбите, за да бъдат събрани сведения от гражданите за понесените щети. Така по-точно ще се разбере каква е цената.