Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДЖОН КЪРБИ: ТРИ ОСНОВАНИЯ ДА ПОМАГАМЕ НА УКРАЙНА. ИНАЧЕ ЛОШО НИ СЕ ПИШЕ

Киев, 08 март.2023.- Какво ще кажете на тези американски избиратели, които напълно или частично не разбират, защо за САЩ е важно толкова активно да бъдат въвлечени във войната в Украйна?

С този въпрос някои журналисти на брифинга в Белия дом са се обърнали към Джон Кърби – координатор по стратегическа комуникация в Съвета на националната сигурност.

Най-напред Кирби отговори, че загубата на Украйна ще струва в бъдеще на американците много повече пари и дори “американска кръв”. После помоли присъстващите да препрочетат речта на Джон Байдън във Варшава, където “президентът много ясно и убедително разясни, защо Украйна има значение и защо тази война има значение”.

След това висшият чиновник в Белия дом формулира три основания, защо трябва да се помага на Украйна и тя да победи на бойно поле.

Първо. Това е война за независимост. За законно право за съществуване като страна. В САЩ най-добре трябва да го разбират, защото “ние поне два пъти сме се борили за нашата независимост”, заяви Кърби.

Второ. Продоволствена криза и глобален икономически ефект. Не мислете, че войната е далеч от нас и не ни влияе. Спомнете си миналото лято и високи цени на газ и представете си, какъв икономически ефект тази война оказва върху продоволствената ситуация в глобалния Юг и страните със среден стандарт, създава дефицит на храни и води до енергийна незащитеност.

Трето. Путинска Русия и светът. Според Кърби, ако партньорите от проукраинската коалиция се уморят, то това ще позволи Путин да получи това, което иска – да превземе Украйна. Но той няма да спре дотук. Кой ще бъде следващата му цел? И колко пари и кръв, включително американската, ще вземе поредната авантюра на Кремъл.(УВести)