Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСНАЦИТЕ ПУСНАХА ВИДЕОЗАПИС, КАК ОТ УПОР РАЗСТРЕЛВАЛ УКРАИНСКИ ПЛЕННИК

Киев, 07 март 2023.- В социалните мрежи се появи видеозапис, как путинските войници разстрелват засега неизвестен украински пленник.

Това е военно престъпление, най-напред написа главният редактор на сайта “Цензор.Нет” Юрий Бутусов. Той помоли, ако някой познавал войника или знае, при какви обстоятелства и къде е станала екзекуцията, да не обърне към изданието.

От видеото става ясно, че московците са поискали украинецът да свали своите военни шеврони, но той е отказал и произнесъл “Слава на Украйна”, след което са последвали изстрели.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) започна наказателно производство по чл.438, ал.2 от НКУ – неспазване на законите и обичаите на войната. Процесуалният надзор ще се извършва от прокурорите на Генералната прокуратура на Украйна.

“Дори войната има свои закони, – написа Генералният ни прокурор Андрий Костин. – Има норми на международното право, но престъпният руски режим постоянно ги нарушава. Ала рано или късно всички, участвали в разстрела на нашия войник и вършили други престъпления, ще бъдат намерени и съдени”.

Преди два дни първата лейди на Украйна Олена Зеленска съобщи, че досега официално са регистрирани 171 случай на сексуално насилие, извършено от военнослужещите на Московия. Сред жертвите има 39 мъже и 13 непълнолетни. Според някои данни, на окупираните територии на Запорожка и Херсонска области, особено в Запорожката АЕЦ, се констатират масови изнасилвания и други сексуални престъпления с участие на окупаторите.(УВести)