Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДЕНИС ШМИГАЛ: УКРАЙНА Е ГОТОВА ЗА ПРЕГОВОРИ ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС

Киев, 06 март 2023.- Ние изпълнихме всички седемте препоръки на Европейския съюз и сме готови за предприсъединителни преговори, заяви Денис Шмигал – украински премиер.

Денис Шмигал

Денис Шмигал посочи, че с днешното назначаване на Семен Кривонос (40 г.) за ръководител на Националното бюро за борба с корупцията официален Киев е изпълнил пакет от реформи, за които е настоявал Брюксел.

Украйна, в която през 2014 г. се проведе проевропейски Майдан – Революция на достойнството, както я наричан украинците, се бори с руското нахлуване повече от една година, като локалните бойни действия са започнали в сепаратисткия Донбас преди 9 години – след окупация на Крим.

Според президента Володимир Зеленский, Украйна заслужава да започне преговори за присъединяване към ЕС още тази година.

Брюксел предостави на Украйна официален статут на кандидат за членство в ЕС през юни 2022 г.,  т.е., четири месеца след като руската армия нахлу в страната. Тогава ЕС заяви, че Киев трябва да осъществи седем реформи, по-специално, в правосъдието и да засили борбата с корупцията и да ограничи прекомерното влияние на олигарсите.

Сега в Брюксел трябва да решат, кога да започнат предприсъединителни преговори с Киев. Окончателното решение за влизането на Украйна ще зависи от правителствата на 27-те държави-членки на ЕС.(УВести)

Още по темета:

УКРАЙНА ИМА АМБИЦИЯ СЛЕД ДВЕ ГОДИНИ ДА БЪДЕ В ЕС, КАЗВА ПРЕМИЕРЪТ ДЕНИС ШМИГАЛ

СОЦИОЛОГИЯ: ПОЧТИ ВСИЧКИ УКРАИНЦИ ПОДКРЕПЯТ ЧЛЕНСТВО НА СТРАНАТА ИМ В НАТО И ЕС