Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНЦИТЕ ЗАПОЧНАХА ДА ИЗПОЛЗВАТ “ВИЛХА-М”, КОЯТО БИЕ НА 110 КМ, НО ЩЕ МОЖЕ И НА 150 КМ

Киев, 05 март 2023.- Украинската армия започна да използва ракетната система за залпов огън “Вилха-М”, съобщават родните медии.

Тя е изградена на базата на съветската “катюша”, известна като “Смърч”. Но след като нашего КБ “Луч” я модифицира, “Вилха” е придобила нови способности и може да удря на разстояние 110 км.

РСЗО “Вилха-М”

Иван Винник – заместник-председател на Националната асоциация на отбранителната промишленост, обещава, ще след месец-два, когато украинската армия премине в контранастъпление, “Вилха” ще е способна с висока точност да поразява целите на разстояние до 150 км. В системата се използват ракети 300 мм с бойна глава 220 кг.

Работата върху “Вилха” е започнаха през 2018 г. Още преди войната тя е преминала държавни изпитания и е била приета на въоръжение. Досега са произведени почти 100 бройки от нея. Засега не е ясно, защо тя не е била използвана по-рано на фронта.

Както украинските, така и западните експерти са разбрали, че “Вилха” успешно се прилага, след като в Мариупол и Мелитопол, намиращи на азовското крайбрежие и са на стотина километра от фронтовата линия, са започнали да се взривяват складове с боеприпаси и месторазположение на вражеските войски.(УВести)

Нашият коментар:

Дивизион “Нептун”

Западът отказва да предостави на Украйна ракети с по-голям от 80 км обсег на действие. Те могат да се изстрелват от вече наличните у нас РСЗО “HIMARS”. Опасенията са да не удряме по руската територия. Официален Киев обещава да бъде дисциплинирам. Но, въпреки всичко, САЩ се бавят. Затова командването ни е прибягало към “Нептун” – крилати ракети с морско базирани, с които е бил поразен и потънал крайцерът “Москва” – флагман на Черноморския флот, и сега – и към “Вилха” (в превод на български – елша).