Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МОСКОВИЯ ИМА ПЛАНИРАЩИ БОМБИ, НУЖАДЕМ СЕ ОТ F-16 И “PATRIOT” ЗА БОРБА С ТЯХ

Киев, 05 март 2023.- Да, руснаците вече използват нови управляеми планиращи авиационни бомби УПАБ-1500В с тегло 1500 кг, съобщи говорителят на родните ВВС Юрий Игнат. Тази информация се потвърждава и от изданието “Defense Express”.

УПАБ-1500В (на снимката горе) имат криле и са способни, след пускане от Су-34, да планират на разстояние десетки километри. “Те са по-опасни от крилатите ракети, защото са по-разрушителни”, – твърди пан Юрий.

В момента Украйна няма с какво да се предпази от тях. Нужни са по-напреднали оръжейни системи за противодействие, например, изтребители F-16 или ПРО “Patriot” и то много, за да покрият цялата територия на страната.

Според специалистите, Су-34 трябва да се издигне на височина поне 14 км и оттам да пусне бомбата. Именно тук е моментът F-16 да го прихване и прогони и да не позволи изстрелването.(УВести)

Нашият коментар:

Бомба GLSDB

Украйна очаква да получи същия тип бомби – GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb), разработени от американската компания Боинг и шведската компания Сааб. Като платформа за изстрелване ще се използват системи М270 MLRS и М142 HIMARS, с които украинската армия вече разполага и успешно използва. Тези бомби, управлявани по GPS, са способни да поразяват цели на разстояние до 150 км.

Още по темата:

БОМБИТЕ GLSDB ПРАВЯТ КЕРЧЕНСКИЯ МОСТ МНОГО ПО-УЯЗВИМ, НАМЕКВА ГЕНЕРАЛ ХОДЖЕС