Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКИ И АМЕРИКАНСКИ ГЕНЕРАЛИ ПРОВЕДОХА ВОЕННИ ИГРИ ПО КОНТРАНАСТЪПЛЕНИЕ

Киев, 04 март 2023.- Във военна база на САЩ в Германия се проведоха командно-щабни игри по пролетно контранастъпление на украинската армия, съобщи “New York Times“. В тези “кабинетни” симулации участваха американски и наши генерали.

Според изданието, което се позовава на достоверни източници, украинците тестваха варианти от предстоящ удар, а американците помагаха да се избере най-ефективна стратегия. Окончателното решение, обаче, ще вземе официален Киев и украинското командване.

Генерал Марк Мили

Ученията посети и генерал Марк Мили – председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ.

Източникът не разгласява същността на очакваната украинска операция. Допуска се, че Въоръжените сили на Украйна могат да разкъсат руската отбранителна линия в три места: изток – Донецка и Луганска области, североизток – Харкив, или юг – с прицел върху сухопътния коридор по азовското крайбрежие към Крим. Но какъв вариант ще изберат украинците, разбира се, не се знае. От Пентагон, обаче, твърдят, че за успеха на всяка операция нашата армия се нуждае, освен добре подготвен личен състав, достатъчен брой на тежка техника – танкове и бронирани машини, значителни резерви от боеприпасите, но и от ПВО системи, които да прикриват контранастъпление.

Украинските медии съобщават, като се позовават на официални лица в Киев, че контранастъплението може да започне не по-рано от април, когато почвата малко поизсъхне и стане годна да преминаване на тежки машини, доставени от Запада.(УВести)