Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

София, 04 февруари 2023.- Вчера президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Олаф Шолц, който е на официално посещение във Вашингтон, са потвърдили ангажимента си да подкрепят Украйна, съобщава “Свободна Европа“. Двамата са разговаряли в Белия дом. Основната тема на срещата е била войната в Украйна, като разговорите са се провели при закрити врати.

В кратко изявление, обаче, публикувано след разговорите, Белият дом заяви, че Байдън и Шолц са говорили за “продължаващите усилия за предоставяне на сигурност, хуманитарна, икономическа и политическа помощ на Украйна, и за важността да се поддържа глобална солидарност с народа на Украйна”.

HIMARS в действие

САЩ също така съобщиха за нов пакет военна помощ на стойност $400 млн., която ще предоставят на Украйна. “Тази пратка военна помощ включва още боеприпаси за предоставените от САЩ реактивни системи за залпов огън “HIMARS” и гаубици, които Украйна използва много ефективно за отбраната си, както и боеприпаси за бойни машини на пехотата “Брадли”, понтонни мостове, други боеприпаси и оборудване, а така също поддръжка, обучение и подкрепа”, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Днес е 374-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити – 252190 (+820 за един ден), самолети – 302, хеликоптери – 289, танкове – 3409, БМП – 6683, артилерийски системи – 2414, средства за ПВО – 247, ракетни системи за залпов огън – 487, автомобили – 5289, дронове – 2066.(УВести)