Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ИЗВЪНРЕДЕН И ПЪЛНОМОЩЕН

София, 03 март 2023.- Той замина – Виталий Москаленко, посланик на Украйна в България. Вече експосланик. Замина за родината си днес, на 03 март, след петгодишен мандат. Замина с “Мадарски конник”, а не със “Стара планина”. Но, впрочем, и Херо Мустафа е “ощастливена” само с “Конник”.

Пан Виталий пристигна точно преди 30 г., когато беше на 38, и замина, навършил 68. Пристигна като първи секретар в първия състав на нашата амбасада, а замина с най-висок ранг – извънреден и пълномощен посланик.

В 30-годишната му кариера като дипломат, освен България, са и Македония, и Албания, и Босна, и други балкански страни, и… Ростов-на-Дон като генерален консул, пратен там “на заточение” от Янукович.

Вероятно, Московия и България са били най-тежките негови държави. В първата го завари Майдан 2014 г. и окупацията на Крим и част от Донбас, а във втората – пълномащабната война против Украйна, пламнала преди една година. В първата успя да освободи, например, Надежда Савченко и други наши патриоти, а във втората – частично да пробие почти непробиваемата железобетонна стена на русофилите в администрацията на президента и служебните му правителства.

Той замина. Малко преди това сподели, че България и  нейните хора остават в сърцето му.

Вероятно, дипломатическата му кариера, започнала от София, приключва именно в София, която за първи път посещава още по време на Тодор Живков, за да роди из различни архиви и да събере материали за дисертацията си (украинско-български културни и литературни връзки в края на XIX – началото на ХХ в.).

Той може да реди слова. След първия том на мемоарите, написани от трето лице с огромно чувство за хумор и даже ирония (сега те се превеждат на български), ще последва, очевидно, и втори том. Но само да свърши войната. Тогава, може би, изпод перото на пан Виталий ще излязат много интересни случки, кой, как и защо в България е давал / не давал / блокирал / саботирал доставка на оръжие и боеприпаси за борещата се за свободата си Украйна…

Той замина. Идва пани Олеся. Но – не сама…(УВести)