Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА ВСИЧКИ АЕЦ В УКРАЙНА ЩЕ РАБОТЯТ САМО В ГОРИВОТО НА “WESTINGHOUSE”

Киев, 02 март 2023.- Очаква се всички украински АЕЦ, оборудвани със съветските водо-водни енергийни реактори ВВЕР-1000, да преминат на горивото на американската компания “Westinghouse”. Това ще създаде пълна независимост на атомната енергетика на Украйна от Русия, съобщават от държавното дружество “Енергоатом”.

Окупираната Запорожка АЕЦ разполага със шест реактора – тя е най-голямата в Европа, и работи с горивото на “Westinghouse”

Започналата след 2014 г. диверсификация вече дава свои резултати. В момента седем наши реактора работят с горивото на “Westinghouse”. Руското гориво все още се използва в осем енергоблока.

Освен това, “Енергоатом” заедно с американците работи върху създаване на родно производство на ядрено гориво с прилагане на тяхната технология. Предполага се, че съответният комплекс ще бъде въведен в експлоатация през 2026 г. Сега американското горивото се доставя от Швеция.

След масирани руски ракетни атаки по украинската енергийна инфраструктура, започнали на 10 октомври м.г., Украйна заедно със западните си съюзници не само не допусна блекаут на системата, но в момента дори мисли да изнася електроенергията си в страните от ЕС. Режимът на тока се запазва само в някои прифронтови населени места.

Украйна разполага с четири АЕЦ, като една от тях – Запорожка, е окупирана от московитите.(УВести)