Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ ЗА ТРЕТИ МАРТ

София, 02 март 2023.- Следващата историческа справка, подготвена от историка Емил Джасим, е конструирана като въпроси и отговори за подписания на 03 март 1878 г. Сан-Стефански мирен договор.

Колко са българските представители при подписването на прелиминарния (т.е. предварителния) договор в Сан Стефано през 1878 г.?

Нула (0).

Съществува ли дори за ден реално функционираща независима Санстефанска България?

Не.

Колко са българските представители в Берлин 1878 г., когато е подписан истинският мирен договор за край на войната?

Нула (0).

Колко са загиналите в Руско-турската война 1877-78 г. опълченци?

Над 3000.

Руската армия (в чийто състав влизат още украински, финландски, молдовски, румънски и беларуски войски) би ли успяла да удържи османската атака при Шипка без българското опълчение?

Не.

Колко войни води Русия през 19 в. срещу Османската империя?

Четири:

– 1806-12;

– 1828-29;

– 1853-56;

– 1877-78.

Колко от тях Русия печели?

Три. Първите две и тази, чийто край отбелязваме на Трети март.

Защо Русия, след като уж руснаците толкова много милеят за българското население, не освобождава българите след предните победи?

Защото руското правителство смята, че е в негов интерес да запази османското присъствие на Балканите. Например, веднага след сключването на Одринския мирен договор през 1829 г. руснаците разформироват и обезоръжават българските доброволци в своята армия, които са обвинени в неподчинение, кражби и дезертьорство. На руските военни и цивилни на Балканите е наредено да избягват всякакви контакти с местното население, които са смятани за “източник на сериозни затруднения в политическо отношение”. Окуражени от руската политика, турците започват погроми над християните на много места в източна Тракия.

В резултат се надига огромна изселническа вълна, която руските окупационни власти полагат усилия да ограничат, тъй като смятат присъствието на християнско население по пътя към Константинопол за стратегическо преимущество на Русия в дългосрочен план.

Защо Русия започва войната от 1877-78 г.?

В историята, с и не само в нея, има огромна разлика между причини и поводи.

В случая Русия започва тази война поради много причини, но най-вече защото е загубила предната война и икономиката ѝ търпи огромни загуби в следствие на невъзможността нейни кораби да преминават свободно през Босфора и да търгуват в а Средиземно море. Поводите са два – кървавото потушаване на Априлското въстание, но най-вече сръбската загуба във войната през 1876 г.

Кой балкански народ е най-важен за руснаците?

Сърбите. Цялата балканска политика на Русия от 19 в. насам е винаги и безусловно в сръбска полза. Най-красноречив пример за това е фактът, че Русия изцяло подкрепя Сърбия в Сръбско-българската война и е изцяло срещу опита на Княжество България да извърши Съединението с Източна Румелия.

Защо Русия допуска пълна ревизия на Санстефанския мирен договор по време на Берлинския конгрес лятото на 1878 г.?

Защото Русия е подписала по-рано т.н. Райхщадтско споразумение с Австро-Унгария да не допуска създаването на голяма държава на Балканите.

Това значи ли, че Русия подписва Санстефанския мирен договор с ясното съзнание, че той никога няма да влезе в сила?

Да.

Ние благодарни ли сме на руските, финландските, румънските, молдовските, украинските, полските и беларуските войници, които са оставили костите си по нашите земи във войната от 1877-78 г.?

Да.