Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВАСКО КРЪПКАТА ПЕЕ В УКРАЙНА: “С НАДЕЖДА ЗА ПОБЕДА НА ДОБРОТО НАД ЗЛОТО”

София, 01 март 2013.- Блусар, бунтар и вечен борец за свобода. Легендарната му група “Подуене блус бенд”, родена заедно с революцията през 1989 г., е символ на демократичните протести. Днес той защитава каузата на друг народ, който остава свободен по дух под обстрела на агресор.

Той е Васко Кръпката и пее за мира в Украйна.

Основателят на “Подуене блус бенд” Васко Кръпката стана първият български музикант, който отива в Украйна, за да подкрепи народа й и доброволците, които помагат, една година след началото на руската инвазия. На 01 март той свири в столицата Киев “с надеждата за скорошна победа”, пише “Свободна Европа”.

Музикантът е там по покана на международна хуманитарна мисия с българско участие, с която е работил преди години и в Косово.

Васко Кръпката с участници в благотворителен концерт в София на 27 март 2022 г.

“Ще се заредим с енергия за победа на всички добри сили, за победа на доброто над злото. Правя го от сърце и душа заради свободата. Свободна Украйна отстоява свободата на цяла Европа, тя плаща тази скъпа цена”, каза той пред “Свободна Европа” часове преди да изнесе концерта.

“Освен това, искам да покажа, че мислещите българи у нас подкрепят Украйна в тези трудни моменти, въпреки че държавата е много пасивна и страхлива”, добави певецът.

Той разказа, че е сам, но с китарата си. Пътувал е два дни – с два самолета и два влака, за да стигне до Киев. През деня се е срещнал с българи и украинци, с които посвирили спонтанно на Стъкления мост в Киев, построен от кмета Виталий Кличко. Преди няколко месеца руснаци го обстрелваха като отговор за атаката срещу Керченския мост, но не успяха.

Самият концерт е в сградата на хуманитарната мисия, където са поканени доброволци от много страни. Единственият музикант е Васко Кръпката.

Казва, че не го е било страх да отиде в украинската столица, по която често има руски ракетни атаки.

“По никакъв начин нямам страх от нищо, камо ли от последни болшевишки издихания. Да живее свободна България, свободна Украйна, свободна Европа!” – призова музикантът, който подкрепя “историческата саможертва на Украйна да се откъсне от съветизацията”.

Известен с отколешната си антивоенна позиция, той е един от най-големите активисти в своите среди за каузата на Украйна. И на 24 февруари – когато се навърши точно една година откакто Русия започна пълномащабната война, излезе на шествие по жълтите павета заедно с хиляди други софиянци, пише “Свободна Европа”.