Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА МОЖЕ ДА КУПИ РЕАКТОРИТЕ ОТ АЕЦ “БЕЛЕНЕ”, СЪОБЩАВА “СЕГА”

София, 28 февруари 2023.- България и Украйна обсъждат възможност за използване на руското оборудване за АЕЦ “Белене” в Украйна, съобщава електронното издание “Сега”.

Това се разбра днес след среща на българския министър на енергетиката Росен Христов с украинския му колега Герман Галушченко. Двамата се видяха в Стокхолм, където се провежда неформално заседание на Съвета на ЕС по “Транспорт, телекомуникации и енергетика”.

Очаква се украинската страна ще изпрати технически екип в България, за да проучи въпроса. София разполага с два реактора по 1000 мегават.

Росен Христов е поканил Украйна да се включи и в инициативата за проучване на газовия пазар в страните от Югоизточна и Централна Европа. Целта е всяка държава да даде информация за нужното й количество природен газ, както и за възможностите на инфраструктурата й за пренос. Според министъра, анализът на регионалния газов пазар ще покаже, къде е необходимо да се направят инвестиции в инфраструктурата, така че да има максимална възвръщаемост, както и каква диверсификация на доставките може да се постигне.

“Предлагаме Украйна да се присъедини към нас, за да може да има сигурност на доставките от алтернативни източници”, е заявил той. “Това е много важен въпрос за нас, затова ще се присъединим към проучването”, отвърнал Герман Галушченко, съобщават от българското транспортно министерство.

Украйна има четири атомни електроцентрали, като една от тях – Запорожка, която разполага със шест реактора, в момента е окупирана от руските войски. Чернобилската АЕЦ, която е петата, е изведена от експлоатацията още през 2000 г.(УВести)