Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКАТА АРМИЯ ИМА ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА НАСТЪПЛЕНИЕ И ДА ПРЕКЪСНЕ ПЪТЯ МАРИУПОЛ-КРИМ

Киев, 28 февруари 2023.- Въоръжените сили на Украйна разполагат с възможности за контранастъпление от Запорижжя към Азовско море и да отрежат Крим от сухопътната връзка с Русия.

Вадим Скибицкий

До този извод са стигнали експертите от американския Институт за изучаване на войната (ISW). Те се позовават, освен на своите анализи, и на Вадим Скибицкий – заместник-началник на ГРУ към министерството на отбраната на Украйна. Преди няколко дни генералът заяви, че украинската армия ще бъде готова за контранастъпление през пролетта т.г. и че следващите три месеца ще бъдат много важни. Целта на операцията ще бъде чрез удар от Запорижжя към юг да се разцепи връзката между Крим и Русия.

ISW припомня, че някои западни военни центрове са скептично настроени относно възможността украинците да постигнат успех на южното направление, защото Западът закъснява с доставка на тежки въоръжения и подготовка на украинските щурмови бригади. А и въпросът с предаване на Украйна на американски самолети F-16 все още остава открит, въпреки натиска на републиканците в Конгреса.

Въпреки всичко, анализаторите на ISW смятат, като оценяват руските възможности на фронта в Запорожка област, че пред Украйна се откроява перспектива за настъпление именно на това стратегическо направление.

Днес е 370-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити – 149240 (+550 за един ден), самолети – 300, хеликоптери – 288, танкове – 3388, БМП – 6630, артилерийски системи – 2383, средства за ПВО – 247, ракетни системи за залпов огън – 468, автомобили – 5252, дронове – 2051.(УВести)

Украинският дрон ловува: