Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУМЕН РАДЕВ НАГРАДИ УКРАИНСКИЯ ПОСЛАНИК С ПО-СКРОМЕН “МАДАРСКИ КОННИК”

София, 27 февруари 2023.- Днес в Гербовата зала на “Дондуков”, №2 в столицата посланикът на Украйна Виталий Москаленко беше отличен с орден “Мадарски конник”, който е трети по “престижа” в орденната система на България, съобщава електронното издание “Клуб Z“.

Орден “Мадарски конник”

Това отличие обикновено се дава на отпътуващите от страната посланици на държави, с които България няма много близки отношения. По тази причина то не представлява някакъв особен знак на съпричастност и подкрепа към дейността на представителя на Украйна.

Традиционно посланиците с по-изявени заслуги към България, поне по преценката на “Дондуков”, №2, биват отличавани с орден “Стара планина” I степен. Москаленко, който от първите дни на войната настояваше упорито за по-голяма военна помощ от страна на България, вероятно, “не е заслужил” да получи този орден. Знае се, че Румен Радев е категорично против даването (продаване) на оръжия на Украйна и дори нарече защитниците на тази прозападна позиция в парламента “войнолюбци”.

По време на награждаването българският президент отново не бе категоричен по Крим и принадлежността му към Украйна, пише “Клуб Z”.

Орден “Стара планина”

Да, при връчването на “Мадарски конник” Румен Радев потвърди подкрепата на България за независимостта, суверенитета, териториалната цялост и европейската перспектива Украйна. Но пропусна израза според “нейните международно признати граници”. Този израз, обаче, той не пропусна да използва в интервю за гръцки медии при скорошното му посещение в Гърция.

Този детайл е важен, защото в международно признатите граници на Украйна влиза и Крим. Така Радев за пореден път не зае еднозначна позиция, че Крим е част от Украйна, каквото е становището на държавите от ЕС и НАТО. Известно е, че едно от основните негови послания по време и на двете му предизборни кампании бе твърдението, че Крим де-факто е руски и там рее руско знаме. Президентът все пак нарече нахлуването на Русия в Украйна като “брутална война”, пише “Клуб Z”.

Нашата справка:

Един от последните ордени “Стара планина” I степен в края на ноември 2022 г. получи една противоречива фигура от 90-те години на миналия век – Николай Вълканов, най-известен в публичното пространство с поста си на вицепрезидент в скандалната “Мултигруп”.