Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В БЕЛАРУС ПАРТИЗАНИТЕ ВЗРИВИХА РУСКИ САМОЛЕТ А-50 ЗА $300 МЛН.

Киев, 27 февруари 2023.- Вчера на белоруското военно летище “Мачулищи” близо до Минск бе взривен руския самолет А-50 на стойност $300 млн. – той е вариант на натовския самолет AWACS.

Две експлозии са повредили предната и средната част на машината, където се намира електрониката и радарната системи, съобщава белоруския телеграм-канал BYPOL, който се позовава на местното партизанско движение “Перамога”, което на български означава “Победа”.

A-50U

Твърди се, А-50 е ударен с два дрона. Организаторите и изпълнителите на тази много опасна акция вече са извън Беларус.

Франак Виакорка – съветник на опозиционния лидер Светлана Тихановска, заяви, че това е най-успешният саботаж в страната от началото на 2022 г. “Гордея се с всички беларуси, които продължават да се съпротивляват на руската хибридна окупация на Беларус и се борят за свободата на Украйна“, написа Тихановска в Twitter.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира случката. Министерствата на отбраната на Беларус и Русия също не дават никакви коментари.

Русия разполага само с девет такива самолета. Те са предназначени за ранно предупреждение във въздуха и една машина може да проследява до 60 цели едновременно. От началото на войната А-50 постоянно се използва от руската армия за сондиране на украинската територия и откриване на нашата ПВО.

От началото на руската инвазия в Украйна имаше няколко акта на саботаж в Беларус и в руски региони, граничещи с Украйна, особено по железопътната инфраструктура. Някои от диверсантите бяха заловени и осъдени по бързата процедура на 10-15 години затвор.(УВести)