Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСИЯ ВЕЧЕ НЯМА ДА МОДЕРНИЗИРА ОРЪЖИЕТО СИ С ЧАСТИ ОТ ЕС. РЕД Е НА “РОСАТОМ”

Десетият пакет от санкции удари и ирански заводи, произвеждащи дронове за Русия

София, 25 февруари 2013.- ЕС забрани износа за Русия на електронни компоненти, които биха могли да бъдат използвани за системите за въоръжаване като дронове, ракети, хеликоптери, съобщава “Клуб Z”. Забраната включва и някои редкоземни материали, електронни интегрални схеми и термокамери.

Това съдържа одобреният окончателно днес десети пакет от санкции. Той бе приет едва година от началото на руската агресия против Украйна.

Контрол и ограничения върху вноса и износа

Решението налага нови забрани за износ на ключови технологии и индустриални продукти като електроника, специални автомобили, машинни части, резервни части за камиони и самолетни двигатели, както и продукти за строителния сектор като антени и кранове, които биха могли да бъдат пренасочени към руската армия.

В списъка са и стоки с двойно предназначение. Добавени са 96 образувания, подкрепящи пряко руския военен и индустриален комплекс. Така върху тях се налагат по-строги ограничения.

За първи път са включени предприятия от Иран, произвеждащи безпилотни летателни апарати (БПЛА, или дронове), използвани от Кремъл против гражданската инфраструктура на Украйна.

Съветът забранява и транзита през Русия на подлежащи на износ стоки с двойна употреба и технологии. Целта е да бъде предотвратено заобикалянето на санкциите.

Въвеждат се допълнителни ограничения върху вноса на стоки, от който Русия извлича значителни печалби. Сред тях са асфалтът и синтетичният каучук.

Медии

За борба против систематичната руска дезинформационна кампания, насочена към дестабилизирането на съседните държави, Съветът започна процес за отнемане на лицензите за излъчване на RT Arabic и Sputnik Arabic, предаващи на арабски език.

Тези медии са под постоянния контрол на държавното ръководство в Москва и се използват предимно за оправдаване на агресията в Украйна.

Ключова инфраструктура

Ограничава се възможността руски граждани да заемат какъвто и да било пост в управителните органи на ключови инфраструктури и организации в ЕС. Влиянието на Москва в тях може да застраши доброто им функциониране и да застраши осигуряването на ключови услуги за европейските граждани.

Енергетика

Забранява се на руски граждани да бъде предоставян капацитет за съхраняване на газ. Целта е да бъде гарантирана сигурността на газовите доставки в Европа и да не се позволи на Кремъл да превърне тези доставки в оръжие. Изключение се допуска само за част от съоръженията с втечнен природен газ.

Задължително докладване на активи

Въвеждат се по-строги задължения за докладване на сметки и икономически ресурси, принадлежащи на включени в санкционния списък лица, които са били замразени или са били обект на прехвърляне малко преди включването в списъка.

Страните членки и Европейската комисия ще трябва да докладват и за замразени резерви и сметки на руската Централна банка.

Авиационните оператори се задължават да докладват за полети извън разписанието на компетентните власти в своите страни, които ще информират и останалите държави членки.

Лица и организации

В санкционния списък на ЕС са добавени 121 лица и организации, съобщи върховният представител за външната политика Жоеп Борел.. Сред тях са хора, отговорни за депортирането и насилственото осиновяване на най-малко 6000 украински деца.

Още три руски банки са добавени в списъка на организациите, чиито активи ще бъдат замразени. На тях се забранява и да получават финансови и икономически средства.

Как се стигна дотук

Десетият пакет от санкции бе приет по повод една година от началото на руската агресия против Украйна. Датата всъщност бе вчера, 24 февруари. Това обаче не стана поради забележки в последния момент, наложени от Полша заради твърде слабите, според нея, ограничения за внос на синтетичен каучук от Русия.

Точно на обратното мнение е била Италия, а по-късно към нея се е присъединила и Германия, твърдят дипломатически източници, цитирани от изданието “Политико”. В крайна сметка Варшава е направила компромис.

Киев настоява в следващия пакет ЕС да въведе санкции против руската атомна промишленост, наричана “Росатом”.