Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РАДЕВ ПОДПИСА ДЕКЛАРАЦИЯ, ЧЕ РУСИЯ Е НАЙ-ГОЛЯМАТА И ДИРЕКТНА ЗАПЛАХА ЗА НАТО

Киев, 23 февруари 2023.- Русия е най-голямата и директна заплаха за НАТО, а Украйна трябва да стане член на Алианса – това е основното в декларацията, която лидерите на страните от “Букурещката деветка” подписаха вчера, включително и българският президент Румен Радев.

В документа още четем: “Преди една година Русия разруши мир и безопасност в Европа, като тръгна със сила да покорява Украйна. Действията на Кремъл са довели до рязко влошаване на средата за безопасност в евроатлантическия регион, сериозно са влошили безопасност на нашите партньори”. Същевременно в декларацията се набляга върху изключително “отбранителен характер на Алианса”.

Участниците в срещата, която се проведе във Варшава в присъствие на американския президент Джо Байдън, по категоричен начин потвърдиха, че са верни на чл.5 от Северноатлантическия договор и се съгласиха в страните от Б-9 да бъдат увеличени сили и средства за възпирането и отбраната на НАТО и да бъде засилено военно присъствие на Алианса в тези държави.

Президентът Радев и лидерите на други страни от Б-9 изразиха готовност “да продължат международен натиск върху Русия, осъдиха “всички, включително Беларус, които активно помагат на агресивната война на Русия против Украйна” и акцентираха върху подкрепата за Киев “дотогава, докато това е необходимо”.

“Бъдещото на Украйна е в Европа. Ние твърдо подкрепяме евроатлантическите стремежи на Украйна”, четем в общата декларация. Своята подкрепа лидерите на “деветката” изразиха и за Молдова, Грузия и Босна.(УВести)

Нашата справка:

“Букурещката деветка” е създадена по инициативата на Клаус Йоханис – президент на Румъния, и Анджей Дуда – президент на Полша, през 2015 г. В Б-9 влизат девет страни – членки на НАТО от Централната и Източната Европа (три бивши съветски републики и бивши европейски социалистически страни) – България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Те се водят като източен фланг на Алианса.