Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

75% ОТ УКРАИНЦИТЕ СЕ ГОРДЕЯТ СЪС СТРАНАТА СИ, 94% – ЧЕ СА УКРАИНСКИ ГРАЖДАНИ

Киев, 22 февруари 2023.- След началото на войната двойно повече украинци, а именно – 75%, се гордеят със страната си, показват данните от социологическото проучване на киевската агенция “Рейтинг”.

Същевременно 94% от допитаните се идентифицират като украински граждани. За една година този показател се е увеличил с 18%. В победа вярват 95% от анкетираните. Всеки пети по-често започна да използва украински език.

Все повече от украинците споделят европейските ценности. Така, смъртното наказание подкрепят 42% от допитаните, които е с 10% по-малко спрямо преди една година. Над 64% имат положително-неутрално отношение съм ЛГБТИ хора, което е с 11% повече, 67% възприемат чайлдфри (нежелание да раждат деца) като лично дело на всеки човек.

Същевременно, украинците са станали по-малко вярващи – сега те са 55%. Състоянието на деморализираност е паднало от 72% преди войната до 48% в момента.

И всички тези тенденции се фиксират на фона на обедняване на хората – 63% казват, че стандартът им е паднал, за 32% той се е запазил, а 4% са го подобрили.

Повечето от допитаните смятат, че главното за тях е възстановяване на икономиката, т.е., да има работни места, и да се възстанови разрушената инфраструктура и жилища, защото войната лиши от работата 30% от нашенците.(УВести)