Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ИСКАМЕ ЕС ДА САНКЦИОНИРА “РОСАТОМ”, ЗАЯВИ УКРАИНСКИЯТ ПЪРВИ ВИЦЕПРЕМИЕР

В противен случай руснаците ще продължат да се държат като терористи на Запорожката АЕЦ

София, 22 февруари 2023. – Официален Киев иска да убеди партньорите си от ЕС да наложат санкции срещу руската ядрена енергетика, най-вече срещу държавната компания “Росатом”, пише за “Клуб Z” Момчил Инджов.

Те трябва да бъдат част или от десетия, или от някой от следващите пакети ограничителни мерки против Москва.

Юлия Свириденко

Това заяви в Брюксел министърът на икономиката на страната и първи вицепремиер Юлия Свириденко. Тя участва в заседание на посланиците на страните членки.

Десетият пакет трябва да бъде одобрен най-късно на 24 февруари – деня, в който се навършва една година от началото на руската инвазия.

Компанията “Росатом” има глобален ефект върху много страни. Но не трямбва да е причина да не бъдат налагани санкции против нея. Като гледате посланието на Владимир Путин по отношения на ядрените опити, трябва да има ясно послание от страна на ЕС и САЩ за ядрената индустрия, за “Росатом”. В противен случай руснаците ще продължат да действат като терористична държава. Запорожката АЕЦ в момента е окупирана и е управлявана от компания, свързана с “Росатом”, изтъкна Свириденко.

Затова, по думите й, е толкова важно десетият или следващите пакети да включват санкции против ядрената индустрия на Русия.

На срещата на външните министри от ЕС на 20 февруари стана ясно, че ядрената енергетика няма да влезе в десетия пакет поради липса на широк консенсус сред страните членки. Така поне каза пред български журналисти българският първи дипломат Николай Милков. Преди две седмици президентът Румен Радев също е бил категоричен – България ще наложи вето, ако ЕС реши да забрани внос на руско ядрено гориво.

Запорожка АЕЦ

Според Свириденко, санкциите трябва да обхващат също финансовия сектор, търговията с диаманти, пропагандистите, както и институциите и организациите, замесени в депортирането на деца от окупираните украински територии.

Страните членки (Съветът) на ЕС работят и по въпроса за замразените активи на руската Централна банка и олигарсите. Идеята е тези пари да бъдат използвани за възстановяването на Украйна, за което ще бъдат необходими огромни суми. По данни на Световната банка, нанесените от агресията щети са $350 млрд. И точно тези пари могат да бъдат един от източниците за финансиране.

“Опитваме се да намерим начин за ускоряване на тези процедури с нашите партньори, за да имаме този законов механизъм. Защото повечето страни трябва да направят известни промени в законодателствата си. Разбираме, че за това е необходимо известно време”, каза Свириденко, съобщава “Клуб Z“.