Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПУТИН: “ТЕ ЗАПОЧНАХА ВОЙНАТА. БЯХМЕ ПРИНУДЕНИ ДА ОТГОВОРИМ СЪС СИЛА”

Руската армия “не воюва с народа на Украйна”, но вождът нищо не каза, защо бомбардира градове и села, в които живее същият този народ

София, 21 февруари 2023.- След едногодишно прекъсване руският президент Владимир Путин отново се обърна към горната и долната камара на тамошния парламент. В двучасовата реч, половината от която посвети на Украйна и “задълбочени” исторически препратки, той наблегна на следното, съобщава електронното издание “Медиапул“:

Руският лидер каза, че Русия ще продължи “специалната военна операция” и ще постигне своите военни цели. Той не даде знак, че ще промени стратегията в кървавата война на Кремъл в Украйна.

Обвини Запада, че се опитва да унищожи Русия. “Елитите на Запада не крият своята цел. Но те също така не могат да не осъзнават, че е невъзможно да се победи Русия на бойното поле”, каза предизвикателно Путин пред политическия и военен елит на своята страна. “Западът отприщи войната и ние използваме сила, за да я спрем”, каза Путин.

Путин говори, раята спи

Според него, хвърлената в Украйна армия “не воюва с народа на Украйна”, но нищо не каза, защо бомбардира градове и села, в които живее същият този народ. Украинците, според него, “станаха заложник на киевския режим и западните господари, които окупираха тази страна”. Все едно части от Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области и Крим са окупирани от армията на САЩ, а не от Русия?

Украинските бежанци…

Русия, според Путин, прави всичко възможно да реши проблемите с мирни средства: през декември 2021 г. на страните от НАТО бил предложен договор за гарантиране на сигурността, който изисквал блокът да се свие до границите от средата на 90-те години. Но западните страни отказали, “пускайки джина от бутилката”.

“Отговорността за разпалването на украинския конфликт, за ескалацията, за увеличаването на броя на жертвите му е изцяло на западните елити и, разбира се, на сегашния режим в Киев, за който украинският народ всъщност е чужд “, каза Путин.

Той добави, че “Западът използва Украйна като таран срещу Русия и като тренировъчен полигон”. Проектът на Запада за създаване на “антиРусия”, осъществяван днес в Украйна, цели да откъсне от Русия нейни исторически територии.

Разрушенията…

Западът не крие, че цели да нанесе на Русия стратегическо поражение и смята да превърне украинския локален конфликт в глобална конфронтация. “Ще реагираме на това по съответния начин. Защото в случая вече става дума за съществуването на страната ни”, продължи руският президент.

Страните от НАТО “помогнаха” на Украйна да нанесе удари срещу летища на руската стратегическа авиация, докато Съединените щати “грубо разрушиха основите на световния ред” и “демонтираха системите за контрол на въоръженията”, каза Путин.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан нарече “абсурдни” обвиненията на руския президент Владимир Путин срещу Запада.

Геноцидът…

“Никой не напада Русия. Има някакъв абсурд в идеята, че Русия е под някаква военна заплаха от Украйна или някой друг”, каза Съливан пред репортери. Според него, решението за започване на война в Украйна е избор на Путин. “Русия спира войната в Украйна и се връща у дома – войната свършва. Но ако Украйна спре да се бие, а САЩ и коалицията спрат да й помагат да се бие – тогава Украйна изчезва от картата”, добави той.

Речта на руския президент Владимир Путин пред политическия и военен елит на страната днес показа, че той е загубил връзка с реалността, каза Михайло Подоляк – съветник на украинския президент Володимир Зеленский. “Той живее в напълно различна реалност, където няма възможност да се води диалог за правосъдието и международното право”, каза Подоляк.

“Русия се намира в задънена улица. Във възможно най-отчаяната ситуация. Каквото и да направи Русия, това само ще влоши положението й”, обобщи съветникът. и добави, че Путин е объркан и не разбира ситуацията. “Русия я чакат трудни времена и то в близко бъдеще”, смята Подоляк.