Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НАВАЛНИЙ Е РАЗМИСЛИЛ: КРИМ НЕ Е САНДВИЧ. ГОТОВ Е ДА ВЪРНЕ НА УКРАЙНА ВСИЧКО И ДОРИ ДА ПЛАТИ

Киев, 20 февруари 2023.- Крим е украински. На Украйна да се върнат всички окупирани територии. Законните граници на Украйна са границите от 1991 г.

Това са част от петнадесетте принципа, заложени в политическата платформа на Алексей Навалний, който в света се води за политически затворник на Путин.

Навалний я роди след едногодишен престой в зандана. Предстоят му още осем години, и може да се предположи, че, вероятно, ще му дойде и още някакъв акъл. Защото преди да бъде осъден, за същия опозиционер Крим, например, не е бил категорично украински. “Крим не е сандвич, за да се дава или да се взима”, заявявал той. По този въпрос руснакът е предлагал… честен референдум, на който кримчаните да решат, в коя страна да живеят – в Русия или в Украйна?

Сега, една година по-късно, Навалний пише, че Украйна има право на границите от 1991 г., които са международно признати – с Крим и Донбас. “Тук дори няма какво да се обсъжда”, пише той и допълва, че не е редно пред XXI в. да се воюва за територии. Иначе светът щял да потъне в хаос.

Изобщо, Навалний великодушно предлага Русия “да остави Украйна на мира и да й се даде възможност да се развива, както “украинският народ желае”, и за целта Москва “да прекрати тази агресия, да завърши войната и да изведе войските си от територията на Украйна”.

Алексей Навалний засяга и темата за репарации. Смята, че този въпрос заедно трябва да се урежда заедно с Украйна, САЩ, ЕС и Великобритания. Той предлага, след края на войната, да се отменят ограниченията за износ на руския петрол и газ, като част от тези приходи да се насочват към възстановяване на Украйна. Това щяло бъде не само добре за Русия, но и изгодно за нея – светът ще отмени санкциите, в родината ще се върнат избягалите, ще се възстанови доверие към бизнеса, ще има икономически растеж, смята той. “На дъно сме, – пише Навалний. – И за да изплуваме, трябва да се отблъснем от него. Това ще е морално правилно и рационално изгодно”.

Руският опозиционер не отминава и темата за военни престъпления, извършени от Русия в Украйна. Ще се наложи страната му да контактуваме съд съответните международни институции, пише той. Путинският режим и неговата диктатура трябва да бъдат демонтирани и да се организират свободни избори, а Русия чрез конституционна реформа да се превърне в парламентарна република с независим съд, федерализация, местно самоуправление, пълна икономическа свобода и социална справедливост.(УВести)

Нашият коментар:

Цял куп добри намерения. Няма лошо. Само че след варварството и злодеянията на обикновени руснаци в Украйна трябва ли да им вярваме? Московско-азиатското коварство е известно. А Московия не е Европа. Тя над 300 г. е била васал на монголо-татарите, тя е наследник на Златната орда и Казанското ханство и от тях е поела имперското, кръвожадното, надменното, задкулисно… На нея не може да се вярва. Картаген трябва да бъде разрушен.

Още по темата:

КИЕВСКА РУС И МОСКОВИЯ

ВОЙНИТЕ НА МОСКОВИЯ, РУСИЯ, СССР И РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПРЕЗ ВЕКОВЕ