Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

БАЙДЪН С ВЛАК ПРИСТИГНА В КИЕВ, ЗА ДА ПОДКРЕПИ УКРАЙНА И ОБЯВИ НОВА ВОЕННА ПОМОЩ

Посещението на американския президент във военна Украйна е силно стратегическо послание към Москва

Киев, 20 февруари 2023.- Към 12:00 жителите на Киев разбраха, че американският президент Джон Байдън е в града им. Тъкмо тогава по цялата страна беше обявена въздушна тревога, защото в съседната Беларус излетя МиГ-31, който може да стреля с балистични крилати ракети “Кинджал”, против които украинската ПВО все още няма противодействие.

Но, въпреки всичко, Байдън с влак пристигна в Киев. При много сериозни мерки за сигурност той огледа центъра на града и Мемориала на Небесната сотня и загиналите за свободата на Украйна.

След срещата с президента Володимир Зеленский Джо Байдън заяви, че, първо, САЩ ще подкрепят Украйна толкова, колкото трябва, второ – преди една година Путин не успя да сломи украинската съпротива, трето – чакат ни още трудни месеци, затова той обяви допълнителна военна помощ в размер на $500 млн. с боеприпаси, ракети и радари, и четвърто – руската икономика пада, тя е изолира и се сблъсква с трудности.

“Преди Украйна е била слаба, а Западът – разделен, и върху това Путин е градил своите сметки, – каза американският президент. – Путин е мислил, че е по-издръжлив от нас. Но, предполагам, сега той така не мисли”.

Според Вашингтон, руската военна кампания рухва, руснаците вече са изгубили 50% от по-рано окупираните от тях украински територии, имат тежки човешки загуби, много руснаци са напуснали родината си, защото не виждат там своето бъдеще.

Това посещение на американския президент е стратегически пробив, заяви шефът на кабинета на Зеленский Андрий Ермак. Именно той и Джек Саливан – съветник в администрацията на Байдън, са подготвяли тази визита.(УВести)