Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА ЩЕ ПОБЕДИ, НО АКО СА НАЛИЦЕ ТРИ УСЛОВИЯ, СМЯТА ЧЕШКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ

Киев, 19 февруари 2023.- Все пак смятам, че победата на Украйна е реална, заяви 61-годишният нов чешки президент Петър Павел.

Това изявление контрастира с казаното от него преди два дни по време на Мюнхенската конференция по сигурността. Тогава Павел сподели, че победата на Украйна не трябва да води до разпадане на Руската Федерация, защото светът ще има повече проблеми, и намекна официален Киев да бъде готов за определени компромиси.

Дмитро Кулеба

Отговорът на тези слова на президента на Чехия дойде от украинския външен министър Дмитро Кулеба, който разкритикува Павел, въпреки че Чехия много и открито помага на украинската армия.

И ето че вчера Петър Павел, разговаряйки с журналисти, се дистанцира от “предупреждението си” и дори коментира, че шансовете Украйна да победи са високи. “Украинците ефективно бранят територията си и имат добър потенциал за успех, но ако са налице три условия”, подчерта генералът, работил в структурите на НАТО.

Според него, първо – всички страни от антипутинската коалиция трябва със същото тепмо да продължат да подкрепят Украйна; второ – Киев да получава достатъчна финансова помощ, която да позволи страната да компенсира икономически загуби вследствие на войната; и трето – достатъчно ниво на санкциите от страна на ЕС, които да не позволят Русия да се финансира. “Всичко това ще доведе до неспособността Москва да поддържа и да води бойни действия”, поясни позицията си чешкият държавен глава.

Петър Павел стана президент на Чехия през януари т.г. и се готви да встъпи в длъжност. На балотажа той набра 57% против 43% за бивш премиер и популист Андрей Бабиш.(УВести)