Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В МЮНХЕН РУСКИ ОПОЗИЦИОНЕРИ ПОИСКАХА БЪРЗА ПОБЕДА ЗА УКРАЙНА

София, 19 февруари 2023.- Руски опозиционери заявиха, че Москва ще се демократизира само ако Украйна успее да се справи с путинската инвазия. Това мнение изрази бившият шампион по шахмат Гари Каспаров, който говори в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщава електронното издание “Сега”.

Каспаров взе участие в “кръгла маса”, посветена на демократичното бъдеще на Русия. В проявата участваха още бившият руски олигарх Михаил Ходорковски, журналистката Яна Немцова – дъщеря на убития в Москва опозиционер Борис Немцов, историчката Ирина Шербакова – съоснователка на неправителствената организация “Мемориал”, носителка на Нобеловата награда за мир през 2022 г.

“Освобождаването от фашизма на Путин преминава през Украйна. Руснаците живеят в сфера. Тя не може да бъде счупена, освен ако идеята за империята не рухне благодарение на военно поражение”, каза Каспаров, напуснал Русия преди десет години. Според него, войната ще бъде изгубена, когато руснаците осъзнаят, че губят войната, а не в зависимост от извоюването и загубата на територии.

Каспаров призова западните страни да продължат да помагат на Украйна. “Никакви разходи за Украйна не са прекомерни”, смята той.

“Онова, от което трябва да се страхуваме, е деескалация като резултат от намаляване на усилията от страна на съюзниците на Киев”, подчерта пък Михаил Ходорковски, прекарал 10 години зад решетките в Русия, след като е бил един от най-богатите хора в страната.

Според Шербакова, сега е един трагичен и болезнен период за украинците, които плащат с кръвта си, но допълни, че в Русия, за да излязат хората на улицата да протестират, също се изисква. Тя каза още, че сега в родината й се пренаписва историята, руснаците не изпитват необходимостта да се изправят пред престъпленията, извършени в миналото.