Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСКАТА АГРЕСИЯ МОЖЕ ДА ИЗЛЕЗЕ ИЗВЪН УКРАЙНА, СЕ ОПАСЯВА УКРАИНСКИЯТ ПОСЛАНИК

София, 18 февруари 2023.- “Русия провежда своя империалистическа политика по завземане на територии на съседни държави”, – заяви пред БНР посланикът на Украйна в София Виталий Москаленко. Според него, е абсолютно основателно безпокойството, че Русия може да разшири обхвата извън Украйна:

Намеренията на Русия по отношение на съседите й са еднозначни и в исторически, и в съвременен аспект. Москва провежда своя империалистическа политика по завземане на територии на съседни държави, организира всякакви бунтове, акции, провокации и т.н. Посланикът е убеден, че такива планове Кремъл има спрямо всички съседни на Русия територии, най-вече от бившия Съветски съюз. Това произтича от логиката на поведение на Руската държава и престъпната клика на Владимир Путин, който повтаря в своите действия, които напомнят 30-те години на миналия век – имам предвид Хитлер и неговата банда, които са провеждали една завоевателна политика в Европа и не само.

За ситуацията на бойното поле посланикът сподели, че тя е много тежка: “В момента Русия използва стотици тежки оръжия. Самите бойни действия се развиват по фронтовата линия дълга над 1000 км. Жестоки битки и сражения се водят. Русия сега се мъчи да предприеме настъпление, за да разшири окупацията си, но без особен успех, защото украинските войници полагат огромни усилия, за да спрат това настъпление. Руснаците имат сериозни загуби в жива сила и в бойна техника. Вярвам, че след определено време нашите ще предприемат контраофанзива и тя да доведе до освобождаване на всички завзети от врага територии”.

Посланикът потвърди, че България е помогнала на Украйна и се надява тази помощ да продължи и занапред. Според него, без тази помощ не е възможно постигането на украинската победа – освобождаване на окупираните територии и сключване на справедлив мирен договор. Той подчерта, че този договор трябва да предвижда наказание за военни престъпления, извършени от Руската Федерация, и постигане на гаранции в бъдеще Русия никога повече да не нападне Украйна.

“Всъщност, това е основното във формулата на мира на украинския президент, която ще бъде предложена на заседание на ООН в края на февруари. Тя предвижда изтегляне на Русия от всички наши окупирани територии. Само при това положение е възможно постигане на мирно споразумение”, заяви пан Москаленко и припомни, че всички страни – членки на ЕС, включително България, са единни и правилно разбират ситуацията – Русия е брутален и циничен агресор, който навлезе в чужда територия.

Украйна се стреми към пълноправно членство в ЕС и НАТО, което да стане гаранция за свободното развитие и съществуване на държавата и народа ни, каза украинският посланик.

От 17 години, които с известни прекъсвания пан Москаленко прекара на Балканите, тази година е най-тежката: “Това подло, варварско нападение на Русия против Украйна, цялата тази война, която Москва води против нас от 2014 г., на всички работещи зад граница наши дипломати налага особена отговорност, защото трябва да осигуряване необходимите ресурси и политика за борба на нашата държава”, каза в заключението посланикът.

“Мандатът ми в България свършва, изпитват към нея особени чувства и афинитет. Обичам тази прекрасна страна!” – емоционално се изрази Неговото Превъзходителство.(УВести)