Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПОЛЯЦИТЕ ЗАПОЧНАХА ПО-ЛОШО ДА СЕ ДЪРЖАТ С УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ. ВРЕМЕ Е ДА СЕ ВРЪЩАМЕ

Киев, 18 февруари 2023.- Поляците, които от една година най-активно, след САЩ и Великобритания, поддържат Украйна, започнаха по-лошо да се държат с нашенските бежанци. Това показва проучването, извършено от социологическата група “Openfield”. Очевидно, време е да се връщаме у дома.

Сега едва 67% от нашите “przyjaciele” са готови и занапред да приемат бежанците от Украйна, докато в началото на войната те бяха 88%.

Намаляването на кривата на подкрепата ни социолозите започнаха да забелязват още през май м.г. – 79%, през октомври този показател беше 71%, а в момента, както вече стана дума, той е 67%.

Малко намаля и броят на поляците, които биха искали украинците след войната да останат в Полша, – от 41,7% преди до 40,5% сега.

Полските ни приятели смятат, че поради бежанската вълна във всекидневния им живот са настъпили определени промени. Там казват, например, че официална Варшава повече помага на бежанците, отколкото на поляците. Това становище споделят 60,4% сега, докато през октомври те бяха 55,7%. В Полша се жалват, че ние сме виновни за поскъпване на техните комунални услуги, наеми на жилища, за намаления брой на работните места в различни браншове и т.н.

Паднал е и броят на допитаните, които вече не вярват в нашата пълна победа – от 43,2% преди до 37,5% сега. Над 63% от поляците не искат войско полске да участва във войната в Украйна. Но същевременно те се опасяват военните действие да не се прехвърлят към тяхната територия.

Според данните на ООН, в Полша е намират над 1,5 млн. украински бежанци.(УВести)