Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

“ГОЛЯМОТО” РУСКО НАСТЪПЛЕНИЕ СЕ ПРИДВИЖВА С… МЕТРИ, А НЕ С КИЛОМЕТРИ, ТВЪРДИ БЕН ВОЛЕС

Киев, 18 февруари 2023.- Въпреки опасенията, че Кремъл може да предприеме мощно настъпление именно около 24 февруари, когато се навършва една година от руското нахлуване в Украйна, нищо подобно засега не се наблюдава. Това заяви британският военен министър Бен Волес.

Бен Волес

Той участва в Мюнхенската конференция по сигурността, която се провежда всяка година и сега изцяло е погълната от украинската тема.

“Засега не виждаме нищо, което да говори за широкомащабно руско настъпление, освен серия пробни атаки, съпроводени с огромни жертви”, – казва Волес.  Според него, руското командване не демонстрира желание да се откаже от тактиката на Червената армия, т.е., от “месомелачка и жуковщина”. В бой се хвърлят мобилизираните, които умират с хиляди. “Голямото” руско настъпление се придвижва с метри, а не с километри”, – твърди министърът.

През последните 14 дни броят на всекидневните руски жертви е скочил пет пъти спрямо обичайните загуби, съобщава ВВС. Според агенцията, през цялата 2022 г. загубите на руснаците са били 250-300 войници дневно, но през януари т.г. те са вече двойно повече. Само за две седмици на февруари екипът на ВВС заедно с изданието “Медиазона” е установил, при това от открити и проверени източници, 1679 убити, което е пет пъти повече в сравнение с преди.

Джон Кирби

CNN пък цитира Джон Кирби – говорител на Белия дом по въпросите на националната сигурност. Според него, ЧВК “Вагнер” е загубила в Украйна 30 хил. войници, като 50% от тях за загинали през януари. Почти всички (90%) от жертвите са бивши затворници.

Днес е 360-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити – 142270 (+1010 за един ден), самолети – 298, хеликоптери – 287, танкове – 3303, БМП – 6533, артилерийски системи – 2326, средства за ПВО – 243, ракетни системи за залпов огън – 469, автомобили – 5187, дронове – 2013.(УВести)