Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЦЕНТЪР В ХАГА ЩЕ РАЗСЛЕДВА ОТ ЮЛИ РУСКИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ В УКРАЙНА

София, 17 февруари 2023.- През юли т.г. ще заработи международният център с централа в Хага, който ще разследва престъпленията, извършени по време на руската агресия срещу Украйна.

Това съобщи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс на съвместен брифинг с генералния прокурор на Украйна Андрий Костин, пише електронното издание “Клуб Z“.

Дидие Рейндерс

Двамата говориха преди първото заседание на работната група “Замрази и конфискувай”, която ще разглежда възможностите за замразяването на руски авоари в ЕС и евентуалните компенсации с тях за Украйна. Костин настоя тези авоари да бъдат конфискувани.

“Досега са замразени 21,5 млрд. евро от руски олигарси и компании, работим и върху резервите на Централната банка на Русия”, каза Рейндерс. Той припомни, че ЕК работи и върху предложение за директива, с която да се криминализира заобикалянето на санкциите.

“Трябва да спечелим тази битка за справедливост не само заради украинците, а и заради целия демократичен свят, – заяви Андрий Костин. – Всички разбираме, че тази битка е война на тиранията срещу демокрацията, всички ние вярваме в демократичните ценности, трябва да бъдем единни, за да я спечелим. Това е основната ни цел”.

И Костин, и Рейндерс изтъкнаха, че е особено важно създаването на специален трибунал, който да накаже висшето политическо и военно ръководство на Русия за всичко, извършено в Украйна. Досега благодарение на ЕК са проучени 67 000 случая на военни престъпления и има издадени 25 осъдителни присъди в Украйна, каза Костин.

Андрий Костин

Според Костин, конфискацията на суверенните руски авоари е най-справедливият начин да бъдат компенсирани нанесените от агресията щети. Така той отговори на въпроса, как ще коментира изявленията на Комисията, че не възнамерява да конфискува замразените руски авоари в ЕС, а да компенсира Украйна само с печалбите от тях.

Украинците – ранявани, измъчвани, насилвани, незаконно арестувани, загубили имотите си заради руския агресор, трябва да получат компенсации от фондовете и авоарите на извършителя. “Това е въпрос на справедливост”, смята украинският генерален прокурор.

Андрей Костин е оптимист, че Швейцария, според чийто Конституционен съд е незаконно да бъдат конфискувани санкционираните руски авоари в страната, ще промени решението си, четем в “Клуб Z“.