Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

“КЛУБ Z”: В БЪЛГАРИЯ КРИМ Е РУСКИ. В ГЪРЦИЯ НЕ Е

Румен Радев иска да се упражни “колективен натиск, за да се сложи край на тази трагедия” в Украйна

София, 16 февруари 2023.- “Напълно подкрепяме независимостта на Украйна, нейния суверенитет и териториална цялост, според нейните международно признати граници”. Това каза българският президент Румен Радев в интервю пред гръцкия вестник “Катимерини”, пише електронното издание “Клуб Z“.

Румен Радев

Тази позиция на Радев, обаче, коренно се различава от онова, което говореше по време и на двете си предизборни кампании, а именно, че Крим е руски. Защото според международно признатите граници на Украйна Крим е част от нея.

Наскоро Александър Маринов, който е съветник на служебния премиер Гълъб Донев и председател на стратегическия съвет към държавния ни глава, също направи изказване, което е различно от казаното от Радев в Гърция: “Първо да бъдат преустановени бойните действия и после да се преговаря – а кой какво ще владее, върне и получи, това е друг въпрос”. Според Маринов, и в САЩ има мнения, че, да кажем, Донбас и Крим ще трябва да останат за Русия.

Пред “Катимерини” Радев изтъква, че като държави – членки на ЕС и съюзници в НАТО България и Гърция носят отговорност за укрепване на регионалната сигурност и стабилност.

Президентът подчерта, че чувствителността на българското общество към историческата роля на Русия за Освобождението на България не променя факта, че страната ни осъжда агресията и войната на Русия против Украйна. България ще продължи да оказва подкрепа на Киев в рамките на своите възможности и на украинските бежанци на българска територия, но наближава “тъжната годишнина от началото на тази брутална война, която донесе ужасни страдания, смърт и пълно опустошение в Украйна, с опасни последствия в световен мащаб”.

Затова, по думите на президента, е крайно необходим колективен натиск, за да се сложи край на тази трагедия и да се спре безсмисленото насилие, като се избегне ескалация, колкото е възможно по-скоро.

“Вярвам, че подкрепата за Украйна трябва да върви ръка за ръка с активни усилия чрез дипломация и други ефективни механизми, за да се спре тази изтощителна война”, подчерта още Румен Радев.

Държавният ни глава призова оказването на международна подкрепа за Украйна да върви заедно с дипломатически усилия за спиране на военните действия, пише “Клуб Z“.