Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КИЕВ РАЗКРИТИКУВА РАДЕВ ЗА НЕГОВАТА ПРОРУСКА ПОЗИЦИЯ ПО ВОЙНАТА ПРОТИВ УКРАЙНА

Подоляк призова българите да не застават до Русия, която ще бъде записана с “черна боя” в историята

София, 16 февруари 2023.- Президентът на България Румен Радев е предложил Украйна да “застане на колене” и да продължи да позволява “нашите деца да бъдат убивани”. Това каза пред  бТВ Михайло Подоляк – съветник на украинския президент Володимир Зеленский, по повод изказвания на българския държавен глава по време на участието му в срещата на лидерите на ЕС през миналата седмица.

Михайло Подоляк

Тогава Радев призова българското правителство да не допуска предоставяне на военна помощ за Украйна в бъдеще и посочи, че трябва да се възобновят “всички дипломатически усилия, така че да търсим мирно решение на конфликта”.

Да, Русия няколко пъти каза, че е готова за мирни преговори само ако Украйна се откаже от свои територии, припомни Подоляк.

“Вижте, той предлага на Украйна да застане на колене и да приеме решението, че Украйна повече няма да я има. Той не предлага мир… Той не предлага основното – Русия да напусне нашата територия. Той ни предлага да застанем на колене и да продължаваме да позволяваме нашите деца да бъдат убивани. Това е невъзможно“, каза Подоляк.

В България изказването на Радев стана повод за протест с искане за оставката на българския президент. Той беше критикуван и от “ПП”, и от “ДБ”, и от ГЕРБ. Съпредседателят на “ДБ” Атанас Атанасов каза, че ще работи за импийчмънт на президента в следващия парламент.

Протест в София на
11 февруари 2023

Подоляк каза още, че позицията на Зеленский и Украйна е ясна и тя е, че страната няма да капитулира, няма да загуби, няма да предаде територия и няма да си затвори очи пред масовите убийства, извършвани от руската армия. “Ние ще воюваме, за да освободим територията си. И всеки един президент на всяка една страна би казал това, защото ако това се беше случило на България навярно и българите щяха да защитават своите семейства и деца”, каза още Подоляк.

По думите му, въпреки позицията на българския президент, Украйна се отнася с топлота към България и българското общество, което разбира, пред какво е изправен Киев.

Подоляк беше попитан и за изнесената в германския всекидневник “Ди Велт” информация за това, как кабинетът на Кирил Петков тайно е предоставил военна помощ и горива за Украйна в първите дни на войната чрез посредници. Пан Михайло потвърди, че България наистина е предоставила помощ “в най-тежкия момент от войната”, но каза, че българското правителство само трябва да прецени, кога да говори открито за предоставената помощ. “Ние завинаги ще запишем това в нашите сърца”, каза той и добави, че България е “прекрасна страна” и призова българите да не застават до Русия, която ще бъде записана с “черна боя” в историята, съобщава “Свободна Европа“, като се позовава на бТВ.