Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

АКО ВОЕННАТА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА СПРЕ, НЯМА ДА НАСТЪПИ МИР, СМЯТА ЖОЗЕП БОРЕЛ

София, 16 февруари 2023.- Ако военната помощ за Украйна спре, няма да настъпи мир, каза Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел. “Русия ще победи. Това ще бъде изключителна заплаха за нашата сигурност”, добави той, съобщава сайтът “Свободна Европа”.

Жозеп Борел

Българският президент Румен Радев казва точно обратното и иска България повече да не изпраща оръжия на Киев. Според “Продължаваме промяната” и “Демократична България”, така Радев се отклонява от решенията на Народното събрание, което реши да оказваме военна помощ за Украйна.

Същевременно, украинският президент Володимир Зеленский призова страните от антипутинската коалиция да ускорят темпото на предоставяне на военна помощ. “Скоростта спасява животи”, каза той.

В Източна Украйна тежки боеве не спират. Русия твърди, че е пробила в Луганска област, но Киев отрича и само потвърждава, че ситуацията наистина е трудна.

Вчера украинските власти съобщиха за няколко руски балона, засечени над Киев. Повечето са свалени. Допуска се, че те са били с разузнавателно оборудване с цел да разкрият позиции на украинската ПВО.

Москва е преместила хиляди украински деца в мрежа от центрове в окупираните територии и в Русия. Основна цел е те да бъдат “превъзпитани” да са проруски настроени, съобщава “Свободна Европа”.

През нощта в цялата Украйна е имало въздушна тревога. От 36 ракети украинските войски за противовъздушна отбрана са свалили 20. Засега се знае за поражения в Лвивска, Днипропетровска и Кировоградска области.

От Крим съобщават, че там отразяват атака на украинските дронове. От страна на Киев потвърждение на тази информация засега няма.(УВести)