Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НАПРОЛЕТ УКРАЙНА ЩЕ МОЖЕ ОТНОВО ДА ПОЕМЕ СТРАТЕГИЧЕСКА ИНИЦИАТИВА

Киев, 15 февруари 2023.- Ние очакваме напролет украинската армия да премине контранастъпление и отново да поеме стратегическа инициатива, заяви генералът Лойд Остин – министър на отбраната на САЩ.

Лойд Остин

Вчера в Германия на военната база Рамщайн се проведе поредна среща на антипутинската коалиция. В нея участва и украинския военен министър Олексий Резников.

“Много е важно сега да създадем импулс за Украйна и да подготвим такива условия, които да са изгодни на украинците на бойното поле”, допълни Остин.

Затова коалицията очаква украинското настъпление да стане напролет, като преди това Украйна трябва да натрупа достатъчно жива сила, оръжие и боеприпаси, по-специално, различни танкове западно производство и модернизираните в Полша Т-72, известни като Т-91, а така също системи за ПВО и противотанкови оръжия. Предполага се, че Русия в най-скоро време ще задейства в очакваното настъпление и авиацията си, която досега не е била използвана достатъчно активно. Въпреки свалените 298 самолети и 286 хеликоптера, руските ВВС разполагат още с достатъчна бройка МиГ и Су.

На срещата в Рамщайн самолетната тема за Украйна не е била на дневен ред, но, най-вероятно, към нея коалицията ще се върне след 3-4 месеца. Междувременно, украинските летци вече се обучават във Великобритания и САЩ.

Според съобщенията на Генералния щаб на украинската армия, жестоки боеве се водят край Бахмут и Вугледар (Донбас) – две много важни и за двете страни логистични точки, където врагът понесе сериозни загуби, най-вече сред десантните войски и морските пехотинци от Тихоокеанския флот. Руският президент Владимир Путин е заповядал те да бъдат превзети до края на февруари.

Днес е 357-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити – 139770 (+690 за един ден), самолети – 298, хеликоптери – 286, танкове – 3290, БМП – 6507, артилерийски системи – 2303, средства за ПВО – 236, ракетни системи за залпов огън – 466, автомобили – 5261, дронове – 2011.(УВести)