Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА ВЕЧЕ НЕ КУПУВА РУСКО ГОРИВО ЗА АЕЦ, УСПЕШНО РАБОТИ С “WESTINGHOUSE”

Киев, 14 февруари 2023.- Украйна изцяло се отказа от руското ядрено гориво за своите АЕЦ, съобщи Герман Галущенко – украински министър на енергетиката.

Още преди да ни нападне преди една година, ние бяхме решили да се откажем от Русия като доставчик на гориво за нашите АЕЦ, подчерта министърът. Тогава доставките вече бяха 50:50, т.е., половината получавахме от руската компания “ТВЕЛ” и половината – от американската компания “Westinghouse”. “Съответно, когато започна войната, въпросът се реши от само себе си – незабавно прекратихме договор с руснаците”, каза Галущенко.

Украйна успя да изгради и хранилище за отработеното гориво и сега го складира на родна територия, а не го извозва в Русия. Киев прекрати и този договор.

Запорожка АЕЦ

Същевременно, от украинската компания “Енергоатом” съобщават, че на окупираната Запорожка АЕЦ руснаците умишлено изпускат вода, което е сериозно нарушение на правилата за безопасна експлоатация на централата. Според Галущенко, целта е да докарат оборудването на АЕЦ до състояние, което да не позволи тя веднага да бъде включена в националната електрическа мрежа, когато украинската армия освободи град Енергодар.

Руснаците окупираха тази АЕЦ през март 2022 г. Тя е първата, в която шест съветски реактори ВВЕР с мощност 1000 мегавата са преминала към горивото на “Westinghouse”.(УВести)

Украйна разполага със четири действащи АЕЦ, като петата – “Чернобилска, е изведена от експлоатацията още през 2000 г.