Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДО ДВЕ ГОДИНИ УКРАЙНА ЩЕ СТАНЕ ЧЛЕН НА ЕС, А ПОСЛЕ – И ЧЛЕН НА НАТО, ЗАЯВИ ЗЕЛЕНСКИЙ

Киев, 11 февруари 2023.- Украйна ще може да стане пълноправен член на ЕС след две години, а след това, като победим, – и член на НАТО, заяви украинският президент Володимир Зеленский.

Брюксел, февруари 2023. Володимир Зеленский е сред лидерите на страните – членки на ЕС

Днес той участва с проява, организирана от банката JP Morgan.

“Някои световни лидери смятат, че за влизане на Украйна в ЕС ще потрябват десет години, – каза Зеленский. – Те са песимисти, разбираемо е, но ние ще ги “разочароваме” – в Европейския съюз ще бъдем след две години”.

Украйна се нуждае от съюз, който да ни даде сигурност, смята президентът.

Членството на Украйна в НАТО е най-добрата гаранция за безопасност на страната си. Така смятат 48,9% от допитаните украинци. Същевременно за 16,7% страната ни трябва активно да развива собствена армия и отбранителна промишленост по примера на Израел.

През 2022 г. Украйна подаде заявка за членство в ЕС. Очаква се през тази година Киев и Брюксел да започнат и предприсъединителни преговори.

За 10% най-добрият вариант за сигурността ни е споразумение за стратегическо отбранително сътрудничество с няколко съюзника – Полша, Латвия, Литва и Естония, но без САЩ. Вариантът заедно със САЩ се подкрепя от 6,7%.

За извънблоков статус на Украйна ратуват 8,5%, показват данните от проучването, извършено от социологическата служба “Център Разумков” и фонда “Демократични инициативи”.

За членството ни в НАТО ратува 61% от украинците.(УВести)