Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В ЦЕНТЪРА НА СТОЛИЦАТА ПРОТЕСТИРАХА ПРОТИВ РУСОФИЛСКАТА ПОЛИТИКА НА РАДЕВ

София, 11 февруари 2023.- Вчера след 18:00 пред администрацията на президента на България се събра протест под надслов “Ние сме България, ЕС и НАТО! Радев – вън”. Събитието беше организирано от Инициатива “Бъдеще с памет”.

Въпреки това, че протестът не беше мащабен, той представя позицията на не по-малко от 25-30% от българското общество, което категорично и не двусмислено подкрепя евроатлантическия курс на България и максималното отдалечаването й от путинската Русия.

“Радев е приятел на дявола”, “Радев в Москва, България в ЕС и НАТО”, “Вън Радев! Слуга на Кремъл – център на Zлото”, гласяха част от издигнатите плакати на протестиращите, някои от които бяха с украинските знамена.

Протестът се събра като реакция на вчерашните изяви на президента Румен Радев в Брюксел, където той заяви, че България ще наложи вето, ако ЕС реши да въведе санкции против Русия в областта на ядрената енергетика.

Радев също така е казал, че много се надява служебното правителство да не допусне грешката на предишния кабинет и да не позволи изпращането на още въоръжение за Украйна. Според президента, изходът от “конфликта” в Украйна трябва да се търси по дипломатичен път, защото “повече оръжие означава повече ескалация”. Радев не конкретизира, какво означава “дипломатичен път”. Ако това означава преговори между Киев и Москва, то украинската страна е пределно ясно: Путин извежда своите войски от окупираната територия на Украйна и преговорите веднага започват. Ако Радев е способен да убеди в това Путин, ще получи Нобелова награда за мир.

Но, според протестиращите, държавният глава не отстоява националните интереси на България по начина, по които го правят европейските лидери и политици (освен Виктор Орбан). Според тях, “льотчик” не обича България и цели да промени външнополитическата нагласа в страната. “Това е национално предателство”, каза протестът.

“Румен Радев отново се прояви като защитникът на Кремъл в ЕС, в разрез с българския национален интерес. Руската намеса в държавата ни вече е официална. Не трябва да търпим това “, категорични са организаторите на протеста.

Пред събралите се говориха Васил Данов от Атлантическия съвет, Петър Москов от “КОД”, поетът и съвестта на нацията Едвин Сугарев и др.

Пред “УВести” Евгения, избягала от Русия след руското нахлуване в Украйна, сподели, че протестира против Путин и се моли руснаците да се опомнят. Но, за нейно съжаление, “там има много путинчета, попаднали под кремълската пропаганда и обладани от великодържавния шовинизъм”. Евгения търси политическо убежище в България и се надява да го получи.(УВести)

Фоторепортаж на Васил Жукивский