Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РЕЧТА СИ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСКИЙ ЗАПОЧНА СЪС “СЛАВА УКРАЇНІ”

Киев, 09 февруари 2023.- След вчерашното посещение на Лондон и Париж днес украинският президент посети Страсбург, където се намира Европейският парламент.

Пред евродепутатите Володимир Зеленский произнесе на украински език 16-минутната реч, която започна със “Слава Україні”, като в отговор залата възкликна “Героям слава”.

В словото си пан Володимир благодари на Европа за всестранна помощ на Украйна, като подчерта, че по-късно днес, по време на заседанието Европейския съвет с участие на лидерите на страните – членки на ЕС, ще им благодари лично. “Те са направили това, което предишната вълна на лидерите е смятала за невъзможно”, каза Зеленский.

Президентът на Украйна подчерта, че Европа:

– най-сетне се освобождава от разрушителната зависимост от руските енергоносители;

– пречиства се от корупционното влияние на руския олигархичен бизнес;

– успешно се брани от проникване на агентурата на руските тайни служби;

– за първи път ЕС предоставя военна помощ в такъв мащаб;

– добронамерено оценява вътрешните реформи в Украйна – една европейска страна, която се защитава в тази тотална война, и въпреки агресията, извършва вътрешните реформи и модернизира своите институции.

“Ние се приближаваме към Европейския съюз. Украйна ще бъде член на ЕС. Украйна, която побеждава, е член на ЕС, който побеждава”, завърши речта си Володимир Зеленский.

Вчера ЕС прие декларация, в която нарече абсурдни изявленията на Русия, че тя е жертва. Русия е агресор, категоричен е Страсбург. “Кремъл подцени мъжеството и решимостта на Украйна и украинския народ за брани Родината си, своята свобода и своето европейско бъдеще, – четем в документа. – И в това единство ние заедно с нашите международни партньори подкрепяме Украйна, като й предоставяне, съгласно чл.51 от Устава на ООН, средства за самозащита. Това беше и е правилното решение”.

В декларацията се подчертава, че Русия не демонстрира никаква готовност да преговаря за постигане на справедлив и траен мир, продължава да извършва в Украйна зверства. ЕС подкрепя формулата на мир на Володимир Зеленский и се задължава активно да работи с Киев за реализиране на този план от 10 точки.

Отделно се набляга, че Съюзът ще продължи на подкрепя Украйна – жертва на руската агресия.(УВести)

Още по темата:

УКРАИНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ИЗЛОЖИ ПРЕД G-20 ДЕСЕТ ТОЧКИ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ВОЙНАТА И СВЕТОВНАТА КРИЗА