Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКИ ХАКЕРИ УСПЕШНО СА АТАКУВАЛИ ГЛОНАСС – СЛАБ РУСКИ ВАРИАНТ НА GPS

Киев, 06 февруари 2023.- Украинските IТ специалисти от групата HackYourMom са проникнали в руската (съветска) навигационна сателитна система ГЛОНАСС, съобщи във Фейсбук Микита Книш – експерт по киберсигурност.

Микита Книш

Пан Микита не разкрива подробности от атаката, но съветва руските окупатори и техните спецслужби да ползват хартиени карти, които, впрочем, са доста стари, защото “ГЛОНАСС – всьо, тю-тю!”

Тази радионавигационна система е разработена още по време на СССР и е доразвита от Руската Федерация. Тя включва 24 сателита, които се намират на околоземната орбита на височина 19,4 км. През 2015 г., след известно актуализиране и отстраняване на някои грешки, системата е предадена на руското министерство на отбраната за “пълноценна” експлоатация. Обаче, както са споделяли пленените руски летци, те са предпочитали не ГЛОНАСС, а… GPS.

В украинската кибергрупа HackYourMom влизат волонтери-програмисти и екип по киберсигурност на Микита Книш. Освен с хакерство, групата разработва и различни образователни платформи.

В арсенала на HackYourMom е проникване в най-големия ирански оператор за мобилен Интернет IranCell и “обнародване” на данните му. Преди известно време нашенците успешно “са счупили” всички 79 сървъра на руската IТ компания Yandex и са излели за открит достъп 45 гигабайта информация. HackYourMom се сдоби и с кода, който показва, как при търсене на информация Yandex променя алгоритми в угода на кремълската пропаганда.(УВести)