Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В УКРАЙНА ВЕЧЕ ИМА ЛЕТЦИ, ПРЕМИНАЛИ БАЗОВА ПОДГОТОВКА ЗА ПИЛОТИРАНЕ НА F-16

Киев, 06 февруари 2023.- В украинските ВВС вече има летци с базова подготовка за пилотиране на американския изтребител F-16.

За това съобщава ТВ “Торонто”, взело интервю от младия наш боен пилот по името “Джус”.

Според летеца, още преди войната Пентагон е предлагал курсове за подготовка на пилотиране на учебно-тренировъчен самолет. Тази програма се поддържа и сега. “В САЩ има наши летци”, заяви Джус. Разбира се, това не означава, че след тези курсове летец може да седне в F-16 и да полети. Нужна е допълнителни подготовка. Но летците, получили първоначални навици и научили съответните процедури, ще могат по-бързо да усвоят F-16. “Те са абсолютно адаптирани към този тип самолет”,- казва Джус. Той е категоричен, че тези пилоти ще бъдат първи, които ще заминат за обучение – при тях този процес ще бъде много по-кратък.

Джус отговори и на критика на някои наши военни експерти, които смятат, че нашата летищна инфраструктура не е подготвена за F-16. “Та нали тези самолети вече са били в Украйна, заедно сме провеждали учения “Чисто небе”, например, през 2018 г., – напомни пилотът. – Така че няма никакви проблеми – разбира се, съответната подготовка ще има, както я е имало и тогава”.

В момента САЩ не са готови да дадат на Украйна F-16. Но няма да възразяват, ако някоя друга страна, която разполага с този тип машини, да ги предостави.

Вчера Олексий Резников – министър на отбраната на Украйна, заяви, че ние ще получим западни самолети, въпросът е – какви? Според Джус, би било най-добре това да бъде F-16 – най-разпространена в света платформа, за разлика от шведските “Грипън”.

По време на интервюто, излъчвано в продължение на час и половина на канала на ТВ “Торонто” в Ю-Тюб, летецът Джус е бил с маска на лицето.

В момента украинските ВВС разполагат само със съветски тип самолети – МиГ-29, Су-24 и Су-25, от които нашите летни изстискват дори невъзможното.(УВести)

Интервюта с летеца на украински език може да се види ТУК.