Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПУТИН Е ОБЕЩАЛ НА БИВШИЯ ИЗРАЕЛСКИ ПРЕМИЕР БЕНЕТ ДА НЕ УБИВА ЗЕЛЕНСКИЙ

Киев, 05 февруари 2023.- В началото на март м.г. в Москва имах тричасов разговор в руския президент Владимир Путин, сподели тези дни тогавашният премиер на Израел Нафтали Бенет.

Нафтали Бенет

Според The Times of Israel, пред Бенет Путин е обещал да не убива украинския държавен глава Володимир Зеленский, когато превземе Киев. Две седмици преди това, на 24 февруари, руската армия нахлу в Украйна от север, изток и юг с цел да я окупира.

“Знаех, че Зеленский е под заплаха и се намира в бункер. Попитах Путин: “Ти искаш да убиеш Зеленский? Той отговори: “Няма да убивам Зеленский”. Тогава казах: “Обещавате да не убивате Зеленский”. Той повтори: “Няма да убивам Зеленский”.

След този разговор Бенет веднага се е обадил на украинския президент. “Току-що имах среща, той няма да те убива. Зеленский попита: “Сигурен ли си?”. Отговорих: “На всички 100%, той няма да те убива”.

Нафтали Бенет твърди, че два часа по-късно Зеленский се качи в кабинета си на “Банкова” и направи селфи, като заяви, че “не се страхува” и т.н. В интервюто си бившият премиер на Израел казва, че, въпреки една от целите на руското нахлуване – “демилитаризация на Украйна”,  Путин е обещал да не разоръжава нашата страна, а Зеленский като че ли се е задължавал да се откаже от курса на Украйна към пълноправно членство в НАТО.

Владимир Путин

Бенет подчертава, че всичките си действия като посредник е съгласувал с Вашингтон.

Украинските медии, разпространили тази информация, напомнят, че, наистина, месец по-късно след руското нахлуване Володимир Зеленский е предложил членството на Украйна в НАТО да се решава с общонароден референдум, но след като Русия изведе войските си. Същевременно президентът е акцентирал върху това, че неутралната (извънблокова) Украйна се нуждае от сериозен международен договор (за разлика от Будапещския меморандум от 1994 г.), с който да се гарантира безопасността й.

Както е известно, на 30 септември Киев официално внесе молба за ускорено влизане в НАТО.(УВести)