Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НА ТЕРИТОРИЯТА НА РУСИЯ ДЕЙСТВАТ УКРАИНСКИТЕ ССО – СИЛИ ЗА СПЕЦИАЛНИ ОПЕРАЦИИ

Киев, 05 февруари 2023.- На територията на Русия действат украински диверсанти – специален батальон на Силите за специални операции (ССО).

Това твърди английското издание “The Guardian”. Екипът му се е срещнал с трима наши от тях – Тарас (23 г.), Влад (21 г.) и техен командир Олексий (39 г.). Разговорът се е провел в едно кафене в Киев и после в парка “Тарас Шевченко”. Момчетата са изглеждали обикновено – дънки, яке, маратонки, къси прически.

Според “The Guardian”, на снимката – трима герои на репортажа

Техният батальон се казва “Братство”. За него набират само доброволци, преминали специална подготовка и с боен опит. Задачата им е да “работят” вътре, в дълбочината на Русия. Каква е “работата”? Тя е разнообразна – от отвличане на високопоставени кремълски чиновници до унищожаване на военни инфраструктурни обекти и сваляне на самолети над руската земя.

На въпрос, защо сте решили да разкажете да себе си, т.е., да придадат публичност на “Братство”, Влад отговори, че Владимир Путин, висше руско военно ръководство и всички окупатори трябва да знаят, че не са недосегаеми и украинският спецназ без проблеми преминава руската граница. “Земята под тях ще гори и на тяхната територия”, казва Влад.

Бойците от ССО знаят, че при провал украинското правителство няма да им помогне. Въпреки това, рискуват.

Тарас, например, преди две седмици се е върнал от сравнително лесна операции – заедно с другарите си трябвало да доставят в Русия известно количество взрив и да оставят в специално място. Но шест седмици преди това задачата е била по-сложно – след задълбочено планиране и следене групата му е успяла да свали хеликоптер с високопоставени руснаци. “Стреляхме с зенитно-ракетния комплекс от разстояние 4 км, машината се е взривила”, казва той. А Влад преди месец е “посетил” район на Белгород, след което там са хвръкнали във въздух няколко склада с боеприпаси.

Дали имат загуби сред другарите си? Да, имат, въпреки че всяка операция задълбочено се планира. Дори и да си професионалист от най-висока класа, всичко може да се случи, казват те.

Изданието “The Guardian” подчертава, че, поради неофициален статут на “Братство”, не може да се провери достоверността на разказаното от тримата, но споделеното от тях звучи убедително и заслужаване доверие.

Нашата справка:

Силите за специални операции (ССО) за създадени на 05 януари 2016 г. по време на управление на Петро Порошенко. Те са най-младият отряд в състава на Въоръжените сили на Украйна. Техният девиз е “Аз идвам”. ССО са сертифицирани по линията на НАТО и могат да участват в операции заедно със силите за бързо реагиране на Алианса.