Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЗАПОЧНАХМЕ ДА ОВЛАДЯВАНЕ ПВО/ПРО СИСТЕМИ “PATRIOT” И SAMP/T-MAMBA, ТАНКОВЕ И F-16

Предстоят ни два-три тежки месеца, последвани, след изтощение на врага, от нашето контранастъпление

Киев, 05 февруари 2023.- Изпратихме нашите екипи да се обучават за използване на ПВО/ПРО системи SAMP/T-Mamba, съобщават от пресслужбата на родните ВВС.

Там се позовават на генерал-лейтенанта Микола Олешчук – командващ на ВВС на Украйна, но не се уточнява, за къде са заминали нашенците. Но се знае, че тази система е съвместна разработка на Франция и Италия. Правителствата на тези страни след седмици дискусии най-сетне са взели решение да предоставят на Украйна SAMP/T-Mamba за борба с въздушни цели.

Очаква се напролет обучените екипи да се върнат в родината заедно със самите комплекси, чийто брой се държи в тайна.

В САЩ в щата Оклахома тренират екипите за управление на ПВО/ПРО системи “Patriot”. Според някои сведения, също в САЩ се намират специално подбраните наши млади летци за пилотиране на F-16, за което в средата на м.г. Пентагон задели $100 млн. Украинските военни експерти твърдят, че без въздушна подкрепа западните танкове ще станат лесна мишена за руските противотанкови оръжия.

Вчера от министерството на отбраната на Великобритания съобщиха, че украинските екипажи успешно овладяха управление на танковете “Challenger-2”. Предстои да започнат упражнения по бойна стрелба. В Полша пък нашенците вече се обучават за боравене с немските танкове “Leopard-2”.

Предполага се, че през този месец противникът ще предприема мащабно настъпление, по-всяка вероятност, в Донбас с цел окупиране на цялата Донецка и Луганска области. От британското разузнаване казват, че засега Москва няма сили и средства, достатъчни за щурм от още няколко направления, например, от юг – Мелитопол, и от север – Брянска област.

Президентът Володимир Зеленский и други украински официална лица казват, че ни предстоят два-три тежки месеца, последвани, след изтощение на врага, от нашето контранастъпление с използване на доставеното тежко западно въоръжение. Накъде ще бъда насочен нашият главен удар, не се знае. Всичко зависи от това, колко успешно ще се противопоставим на руснаците през февруари-март. Експертът Роман Свитан, например, смята, че целесъобразно е да тръгнем от Запорожие към Мелитопол и да прекъснем руския сухопътен коридор с Крим.

Днес е 347-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити – 131290 (+700 за един ден), самолети – 294, хеликоптери – 284, танкове – 3220, БМП – 6405, артилерийски системи – 2226, средства за ПВО – 227, ракетни системи за залпов огън – 460, автомобили – 5091, дронове – 1958.(УВести)