Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

“ШИЗОФАШИЗЪМ” – РУСИЯ НАХЛУВА В УКРАЙНА С ЛЕНИН, А НЕ С ЕКАТЕРИНА II

София, 04 февруари 2023.- Руската окупация идва в Украйна заедно с паметници на Ленин и съветски знамена. Но нали Путин започна войната в името на империята, а не на комунизма? Той даже обвиняваше Ленин за “създаването” на Украйна. Може да не си личи веднага, но има пряка връзка между имперското и комунистическото, пишат Татяна Ваксберг от “Свободна Европа” и Иван Гребенюк.

Иван Федоров

Законният украински кмет на Мелитопол не може да се начуди на превземането на града му: след като руската армия нахлува, тя забива съветското знаме на централния площад. Но защо не руското? – пита Иван Федоров. Той не приема аргумента, че с това знаме окупаторите са искали да отбележат победата на СССР над нацистка Германия.

Въпросът очевидно е важен за него, защото го споменава в няколко свои интервюта. Веднъж беше казал, че хората не обръщат достатъчно внимание на случая със знамето.

От превземането на Мелитопол мина почти година – руската армия го окупира още в началото на март 2022 г. Оттогава станаха много неща – самият Фьодоров беше отвлечен от окупаторите, а после освободен, излязоха наяве убийствата в киевското предградие Буча и изтезанията в Изюм близо до Харкив, беше сринат почти до основи Мариупол, а след него и няколко други града. Символиката, с която нахлува Русия, със сигурност не е въпрос номер едно при такива събития.

Ленин в руините на Мариупол

Ленин и Сталин

На 6 януари в градската градина на Мариупол се появи бюст на Ленин. Той е от онези паметници, които Украйна демонтира след закона за декомунизацията от 2016 г. След свалянето им те са изхвърлени на места за претопяване на метал, но така и не са били претопени. Оттам Русия ще достави до града и други оцелели бюстове и паметници на Ленин и те ще бъдат върнати на старите им места, твърди съветникът на законния кмет на Мариупол Петро Андрюшченко.

Паметници на Ленин вече са върнати и в други градове, окупирани от Русия – в Старобилск и Билокуракине на Луганска област, в Геническ, Херсонска област, в Мелитопол, Запорожка област.

Паметници на Ленин са върнати в поне 6 украински града, окупирани от Русия

Отделно от това окупационните власти унищожиха украински паметници, които са оцелели от руските обстрели. Сред тях е паметникът на жертвите на Гладомора от 1932-1933 г. в Мариупол. В този глад, изкуствено предизвикан по времето на Сталин, умират близо 4 милиона украинци.

Марксизъм, комунизъм, октомврийска революция

Освен паметниците се връщат и комунистическите имена на улиците. Във вторник окупационните власти съобщиха, че само в Мелитопол са преименували над 80 улици и един площад.

Улица “Локомотивна” става улица “Дмитрий Улянов”, на името на брата на Ленин; улицата, кръстена на киевския княз Ярослав Мъдри (978-1054), получава името на Роза Люксембург (1871-1919) – социалистическа революционерка и марксистка фисолофка; Катедралният площад вече е “Площад на революцията” – почти всеки град има пространство с такова име по времето на СССР; с него се означава октомврийският преврат от 1917 г.

С декомунизацията от 2016 г. в Мелитопол “се появиха много улици, кръстени на украински нацистки идеолози”, казва Галина Данилченко, която беше назначена от окупационните руски власти за кмет на превзетия град.

Един украински журналист изброи част от улиците, които тя смята за нацистки – “Еврейска”, “Градинска” “Вишнева”, “Кримска”, “Академик Патон” (известен учен-металург), “Олександър Довженко“ (режисьор).

Преименуват се и цели градове – не само окупираните, но и онези, които са засега под украински контрол. Това се разбира по ежедневните сводки на руското военно командване, в които говорителят назовава украинските имена със съветския им заместител.

Бахмут, за който Русия безуспешно се сражава от над шест месеца, е наричан Артьомовск – на болшевик с прякор Артьом; Лиман, който първо беше превзет от Русия, а после освободен от украинската армия, Москва нарича Червен Лиман; Торецк, който още от 2014 г. е под руски обстрел,  отново е Дзержинск – на името на създателя на болшевишките тайни служби Феликс Дзержински (1877-1926).

Къде е логиката

Русия нападна Украйна на 24 февруари 2022 г. по заповед на президента Владимир Путин. В дълго телевизионно обръщение, предшествало нахлуването, Путин обяви Украйна за страна, изкуствено създадена от болшевиките и най-вече от Ленин, когото президентът определи като “автор и архитект” на Украйна. Словото на Путин беше съпроводено с мимика и интонация, показващи, че той осъжда действията на Ленин и го държи отговорен за нещо, което президентът нарича историческа несправедливост – измислянето, според Кремъл, на украинската нация, която Путин смята за част от руската.

Защо му е да кръщава улици точно на Ленин, когото осъжда?

“Защо му е да кръщава улици точно на Ленин, когото осъжда?” – попита преди няколко дни журналистка на ТВ “Дождь”. “Защо не кръсти нещо на частната армия “Вагнер”, на Евгений Пригожин или на сегашната руската армия“, се чуди на свой ред журналист от ТВ “Current Time”. Други медии се питат, защо Русия не си е избрала имена от “великата руска култура и история” – на Пушкин, например, или поне на Екатерина Втора?

“Няма значение дали е нещо съветско, по-важно за Русия е да не е нещо украинско”, казва Георги Касиянов, украински историк. Той говори на два пъти за идеологическа “шизофрения”, но все пак успява да намери в руските послания някаква вътрешна логика.

Путин – какво иска той:
Велика Русия или нов СССР

Защо имперска Русия е извадена от символиката

“Забележете, че руснаците не връщат нищо имперско в имената”, казва Георги Касиянов. Той от години защитава тезата за това, че Кремъл е намерил начин да съчетае идеята за руско имперско величие с идеята за Съветска Русия като освободителка на Европа през Втората световна война благодарение на “великия Сталин”. Общото между двете е идеята за месианство, за историческа “мисия” на Русия да бъде “освободителка”.

Според него от такова месианство е била водена нацистка Германия.

Касиянов напомня, че от десетина години в Русия има възраждане на култа към Сталин и това се изразява в множество мерки, взети от властите, които пречат на разговора за сталинския терор и забраняват да се изтъква съюзническата роля за победата във Втората световна война.

Адолф Хитлер е жадувал
за жизнено пространство

Що се отнася до наименуването на целия идеологически процес, започнат от днешния Кремъл, руската историчка Ирина Карацуба напомня, че вече са натрупани много опити да се кръсти по някакъв начин това, което става. “Режисьорът Елдар Рязанов наричаше това Абсурдистан. Сега има явна тенденция да се говори за комунистически съветски Абсурдистан. А историкът Тимъти Снайдър нарече тези процеси “шизофашизъм”.

В статия в Ню Йорк таймс самият Снайдър пише, че “най-елегентна” му се вижда украинската формула, според която става дума за “рашизъм”, заключва “Свободна Европа”.

Справка “УВести”:

Дефиницията ″рашизъм″ или ″руски рашизъм″ (по аналогия с ″фашизъм″) най-сетне влезе и в свободната Интернет-енциклопедия ″Уикипедия″.

Що е то ″рашизъм″, може да прочетете на 24 езика, включително и на български, но не и на руски, разбира се.

С този термин може да се запознаете на български език ТУК, но ни се иска да ви предложим много кратка дефиниция на ″руския мир″, дадена от Джохар Дудаев – лидер Ичкерия (Чечня) още в средата на 90-те години на ХХ в.: ″Вашата великоруска мечта е да завлечете в лайното, в което се намирате и което ви стига до шията, и всички други″.