Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В УКРАЙНА ЗАПОЧНА НАБИРАНЕ НА ДОБРОВОЛЦИ ЗА ОСЕМ ЩУРМОВИ БРИГАДИ

Киев, 04 февруари 2023.- В Родината ни стартира набиране на доброволци за формиране на осем щурмови бригади “Гвардия за настъпление” за освобождаване на окупираните територии.

Бригадите се създават в рамките на МВР на Украйна – Национална гвардия, Национална полиция и  Държавна гранична служба.

Електронното издание “Цензор.Нет” твърди, че към съответните центрове вече са се обърнали над 3 хил. мъже на възраст от 18 до 60 години.

Днес Руслан Музичук – говорител на Националната гвардия, съобщи, че всички щурмоваци ще получат редица социални гаранции: по-специално – конкурентно заплащане, възможност за придобиване на жилище, надлежно лечение и рехабилитация, следване във вузове в системата на МВР, добра пенсия и надбавки за участие в бойни действия. В момента средната заплата на войниците на фронта възлиза на 100 хил. грн., което се равнява на 2500 евро (през 2022 г. средната заплата у нас е била 15 хил. грн. или около 400 евро). Предполага се, че бойците от “Гвардия за настъпление” няма да получават по-малко.

Преди да бъдат изпратени на предна линии щурмовите бригади ще преминат задълбочена военна подготовка под ръководство на инструктори сержанти и офицери, учили на Запад и с боен опит. Предлагат се няколко направления на подготовката – артилерийска, танкова, дронова и др.

В очакване не второ руско пълномащабно настъпление (очевидно, през март) украинското политическо и военно ръководство формира и обучава резервна армия, за чиято численост не се съобщава.

Окупираните все още остават 60% от украинската територия. Нашите и западните експерти казват, че тази пролет-лято ще бъдат решаващи за войната в Украйна. Киев планира през тази година да освободи всички завзети от Кремъл земи, включително Луганск, Донецк и Крим.(УВести)