Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКИЯТ ІТ СЕКТОР ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА ПОСТИГНА РЕКОРД – СПЕЧЕЛИ $7,3 МЛРД.

Киев, 01 февруари 2023.- През миналата военна година украинският ІТ сектор изнесе продукти за $7,34 млрд., съобщават от ІТ Ukraine Association. Това е с 5,8% повече спрямо 2021 г. и е рекорд.

Конкретизира се, че износът през януари 2022 г. е бил $0,600 млрд., през юли – $4,3 млрд., а през декември – $7,3 млрд.

През м.г. родните ІТ компании са платили данъци в размер на 32,2 млрд. грн. (около $1 млрд.), което със 16% повече спрямо 2021 г.

И това въпреки форсмажорните обстоятелства (преместване от един регион в друг, по-спокоен, или в чужбина, режим на тока). Твърди се, че 70% от тези фирми са се преместили или в рамките на Украйна, или са заминали в чужбина – Полша, Германия, Испания, Румъния, САЩ, България, Канада и Португалия. Допитването показва, че 81% от компаниите, озовали се в чужбина, планират да се върнат в Украйна. В момента на украинския ІТ пазар работят почти 310 хил. специалисти.

Благодарение на добри приходи ІТ сектор създава нови работни места, реализира хуманитарни проекти, подкрепя украинската армия, успешно държи киберфронта.

Очаква се, че през тази година ІТ компании могат да увеличат износа на услугите си, но този растеж няма да бъде голям поради продължаващата война и спада на световната икономика.(УВести)